В умовах зміни клімату бобові відкривають вікно можливостей для українських фермерів

25 листопада 2025, 09:18 287

Україна відіграє важливу роль на світовому ринку бобових, особливо це стосується виробництва жовтого гороху. Але через війну в країні є певне сповільнення зростання обсягів виробництва.

Про це AgroPortal.ua розповів виконавчий директор AGT Foods та президент групи компаній Arbel Хусейн Арслан під час міжнародної конференції AgroFood Summit 2025 у Мерсіні (Туреччина).

Хусейн Арслан, AGT Foods/Arbel

Здебільшого значну кількість бобових вирощували в південних регіонах України, які зараз знаходяться частково в окупації або зазнають постійних обстрілів. Зараз фермери в тих регіонах не можуть повноцінно займатися виробництвом. Вирощування бобових на півдні зумовлене тим, що ці культури не потребують надмірної вологи та великих опадів. Бобові добре ростуть і в посушливих умовах. 

Хусейн Арслан додає, що що далі від півдня на північ, то більше там є вологи, опадів. Тому бобові культури не настільки популярні серед українських аграріїв, адже вони зосереджені на вирощуванні інших культур, традиційних для українського агробізнесу.

Хусейн Арслан, AGT Foods/Arbel

У зв’язку з глобальним потеплінням бобові культури стануть популярними й на сході України, адже вони є гарним рішенням в умовах кліматичних змін. Вважаю, що Україна — це одна з небагатьох країн, якій підуть на користь кліматичні зміни. 

На думку Хусейна Арслана, крім гороху, який українські аграрії вже експортують, вони також можуть постачати на світові ринки червону та зелену сочевицю, нут. Він додав, що в Україні вдається вирощувати якісний нут, але, на жаль, зараз фермери вирощують його дуже мало.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua