Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів колишній часниковод Роман Пасічник.
За його словами, для того, щоб культура окупила себе, вона має вартувати мінімум 30 грн/кг з поля.
«Два роки я займався часником. Саджав від 2 до 20 га. Це було нерентабельно. У 2019-му покинув. Зробив ставку на інші культури. Картопля цьогоріч вигідна була, мав під нею 7 га. Почав садити цю культуру минулого року», — розповідає Пасічник.
За його словами, по-перше, ціна на часник зараз занизька. По-друге, його вирощування потребує значних затрат та багато ручної праці. Також він має довгий цикл вирощування: садити потрібно восени і доглядати до середини липня, в той час як ярі культури ростуть у полі кілька місяців. Окрім того, часник важко збирати.
Третій фактор — низька врожайність культури. За його підрахунками, вихід має становити не менше 8 т/га, а бажано — 10-12 т/га.
«Часник потребує чорнозему, а в мене – супісок. От ще в чому невдача», — каже фермер.
Також додає, що в наступному році, швидше за все, буде дефіцит українського часнику. Цьогоріч під ним засаджено дуже мало площ.
«Я надаю послуги з використання спеціалізованої техніки для саджання часнику виробникам, які вирощують до 5 га. Раніше черга на неї була з літа забита, а цьогоріч кількість замовників різко впала», — підсумував Пасічник.
Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua