Плюс по собівартості, мінус по працівниках: що змінилося в овочівництві

15 вересня 2025, 05:52 819

Сезон вирощування салатів і овочів був нетиповим цього року як у теплицях, так і у відкритому ґрунті. Холодна та затяжна весна відтермінувала висадку розсади майже на цілий місяць, відповідно, й урожай збирали пізніше. А салат, висаджений на осінь, ризикує залишитись у полі. Таке суттєве відтермінування збору овочів спостерігається в більшості господарств України.

Про це AgroPortal.ua розповів співзасновник ТОВ «Поділля Овочі» (Тернопільська область) та керівник «Фреш Гарден» (Київська область) Роман Пасічник.

Нетиповий сезон у овочівництві 

Холодною була не лише весна — середні температури влітку, особливо в червні та серпні, також були нижче звичайних.

Роман Пасічник, співзасновник ТОВ «Поділля Овочі», керівник «Фреш Гарден»

За п'ять років, що веду спостереження, це був дуже нетиповий сезон овочів. На другий врожай у відкритому ґрунті планували висадити розсаду салату Айсберг ще на початку серпня, проте дуже багато рослин були посаджені пізніше. Якщо буде рання осінь, і нічні температури опустяться нижче 5-10°С, а денні — нижче 15°С, є ризик того, що урожай з останніх висадок зібрати не встигнемо.

Подібна картина спостерігалася і по солодкому перцю: розсада довше стояла у розсаднику через холодний травень, а висадку в ґрунт завершили лише на початку червня. Особливо це стосується західної локації на Тернопільщині.

«Останніми роками врожай перцю Білозірка починали збирати в третій декаді липня, цього ж року — в третій декаді серпня. Пік збору, як правило, припадає на серпень, проте лише зараз, у вересні, починаємо збирати обсяг», — розповідає аграрій. 

Збір кубо- та конусоподібних, червоних і жовтих перців у тернопільському господарстві також затримується. Замість запланованих термінів на середину – кінець серпня, збір почали лише 10 вересня. Адже сума ефективних температур і кількість сонця були значно меншими, ніж минулими роками.

З цієї ж причини й ґрунтові помідори сорту Сливка почали дозрівати лише зараз, із затримкою на 20-30 днів.

Через перевиробництво огірок утричі подешевшав

Нетипове літо вплинуло і на овочі в теплицях. Якщо зазвичай на Тернопільщині перші помідори в закритому ґрунті отримували вже наприкінці травня, то цього року — в другій половині червня. Це вплинуло на вибір культури на другий оберт.

«Планували після помідорів вирощувати огірки, але ціна на томати тоді була хорошою, а на кущах було ще багато недостиглих плодів. Тому вирішили до кінця збирати помідор, відмовившись від огірка на другий оберт», —- пояснює співзасновник ТОВ «Поділля Овочі».

Натомість після томатів висадили салати. Проте це рішення виявилося не дуже вдалим, особливо з огляду на невисокі ціни на цей продукт. До того ж огірок дає в середньому 10-15 кг продукції на квадратний метр, а салат — 1-1,5 кг. Тому і прибуток буде меншим.

На початку вересня ціни на огірок стартували з 30-35 грн/кг. Останнього тижня вони різко впали, більшість гуртовиків станом на 10 вересня закуповують огірок по 10-13 грн/кг.

Роман Пасічник, співзасновник ТОВ «Поділля Овочі», керівник «Фреш Гарден»

Для тепличної продукції це не окуповує собівартість вирощування. Адже витрачено багато коштів на саму будівлю, каркас, що зношуються. Економіка мала би бути іншою.

Причиною падіння цін є перевиробництво. Оскільки огірок тримав ціну в першій половині року, багато виробників висадили його на другий оберт у теплицях. До того ж зараз активно триває сезон огірків з відкритого ґрунту.

«Йде вал огірків і з відкритого ґрунту, і з другого оберту теплиць. Пропозиція перевищує попит. Тепла погода, більш характерна для серпня, сприяє врожаю на приватних ділянках. Проте ціна все одно скоро піде вгору, бо ґрунтовий огірок почне відходити», — зазначає Роман Пасічник.

На його думку, протягом двох тижнів ціна на огірок стабілізується до рівня початку вересня, тобто до 35 грн/кг.

Сливка буде дорожчати

Ціна на томати протягом сезону була доволі високою. Тепличні овочі закуповували по 40-80 грн/кг. Такі показники овочівників влаштовували. Зараз на ринок поступає сорт Сливка з відкритого ґрунту, який гуртовики забирають за 12-15 грн/кг.

«Проте так само, як і з огірками, основний вал томатів уже вичерпується, на півдні та в центрі України закінчують збирати врожай. У багатьох фермерів є проблеми з якістю, тому господарствам з високою якістю варто притримати сливку на тиждень, — вона додасть у ціні», — прогнозує Роман Пасічник.

Конкуренція на салатному ринку

Цього року конкуренція серед виробників салатів суттєво збільшилася, що вплинуло на ціну, адже влітку салати були нетипово дешевими. Це стосується ареалів вирощування зелені, зокрема півдня України. Займатися салатами почали переважно малі домогосподарства, дрібні фермери. 

«Також у салатний бізнес увійшли дві великі системні компанії. З якістю у них були великі проблеми, тому вони вимушені були демпінгувати і теж скидали ціну. «Фреш Гарден» орієнтується на стабільних постійних гравців ринку, тому ми працюємо в більш дорогому сегменті. Загалом же ціни проти минулого року знизилися», — розповідає керівник підприємства.

Плюс по собівартості, мінус по працівниках

Ціни на овочі знижуються, а собівартість їх вирощування значно зросла. Її рахують в іноземній валюті, оскільки крапельна стрічка, добрива та насіння закуповуються за кордоном. На ріст собівартості вплинули і заробітні плати, які зростають на тлі постійного погіршення кадрового питання.

Роман Пасічник, співзасновник ТОВ «Поділля Овочі», керівник «Фреш Гарден»

З робочими руками катастрофічна ситуація, особливо в Київській області. Незважаючи на постійний пошук, залучення рекрутингових компаній, до яких ми раніше навіть не зверталися, дефіцит людей складає близько 20-30%. Собівартість виросла, а ціни порівняно з минулим роком є нижчими.

Плани будуть після підбиття підсумків

Планувати бюджети та площі під культурами в овочевих господарствах почнуть у листопаді, після підсумків сезону та розрахунку рентабельності. Ймовірно, ставка буде на огірки, помідори та салати.

«Чи сподобалися культури у вирощуванні, що краще виходить, що гірше — це теж обов'язково враховуємо. Далі виходимо на ринок, запитуємо у клієнтів, що їм могло би бути цікаво. Нарешті, оцінивши свої можливості, приймаємо рішення і плануємо вирощування на наступний рік», — підсумував Роман Пасічник.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua