Середня врожайність проса в Україні за останні п'ять років варіювалася в межах від 16,1 до 23,5 ц/га. Вона залежить насамперед від погодних умов та технології вирощування.
Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.
За його словами, нині обмолочено більше 28% площ посіву проса, а середня урожайність культури поки що становить 18,4 ц/га.
Водночас Олександр Нечипоренко додає, що рентабельність вирощування проса залежить від багатьох чинників. Серед них основну роль відіграють витрати на виробництво: вартість насіння, добрив, пестицидів, робочої сили та інші витрати на обробіток і збирання врожаю. Не менш важливим фактором є наявність ринку збуту.
«2015 року рентабельність вирощування проса становила 58,4%, у 2016-2018 роках — понад 30%, у період 2017-2019 років — 20-25%. 2020 року цей показник знизився до 6,1%, а 2021-го знов підвищився — до 24,6%. Збитковим вирощування проса було лише 2022 року (-3,5%)», — зазначає він.
За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року рентабельність проса очікується не більше 20%, тож аграріям слід ретельно оцінити всі чинники та умови, перш ніж приймати рішення про його вирощування.