Перлина Поділля взяла курс на олійні культури

12 вересня 2024, 10:25 858

ТОВ «НВА «Перлина Поділля» обробляє приблизно 7 тис. га землі. Цього року курс взяли на сою та соняшник. Ріпак не сіяли взагалі, адже торік вийшли в мінус.

Про це AgroPortal.ua повідомив директор елеватора ТОВ «НВА «Перлина Поділля» Олексій Прокопчук.

«Соя та соняшник у нас сьогодні найрентабельніші культури. Пшениця, як кажуть, втратила свою актуальність. Коли ми її молотили, ціна була в межах 5 тис. грн/т. Фактично завжди перед початком жнив ціна підвищується, а вже на початку жнив знижується, проте все залежить від ринку і класності зерна», — пояснив Олексій Прокопчук.

Він зазначив, що посіви кукурудзи також зменшили: ціна невелика, і відвантаження за кордон було проблемним. Сьогодні фактично забирають соняшник і сою, оскільки в Україні перспективною є переробка олійних, а за кордон прямують шрот і олія.

Зерно в ТОВ «НВА «Перлина Поділля» сушать на власному елеваторі із загальним обсягом зберігання 60 тис. т (разом зі складами підлогового зберігання). У силосах, 8 із яких виробництва LUBNYMASH, зберігається орієнтовно 50 тис. т.


Обладнання для сушіння та зберігання зерна у компанії найсучасніше, від українського виробника LUBNYMASH. Усі сушарки обладнані автоматичними твердопаливними теплогенераторами також від української компанії — GRECO GROUP. Дане обладнання забезпечує собівартість сушіння зерна на рівні 8-12 грн з 1 т%.

Проєкт #СушиPRO100 реалізується за підтримки компаній LUBNYMASH & GRECO GROUP


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua