Для виробництва продуктів фуд-індустрії в Україні, зокрема тих, які експортуються, у 90% використовується іноземне обладнання. І цей сегмент обладнання має найбільшу перспективу для розширення виробництва в Україні.
Про це повідомив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов під час презентації каталогу «Українське обладнання для агропереробки».
«Українським компаніям є куди рухатися у сегменті пекарського обладнання — і це пекарські печі не лише для випікання хліба, а й круасанів та іншої продукції. Є українські підприємства, які виробляють лінії для глазурі: будь-який продукт, навіть сало, можна зробити так, що воно матиме форму шоколадної цукерки. І цей напрям теж можна розглядати для розвитку виробництва обладнання. Щодо ліній розливу і пакування, в Україні вже є сильні компанії, і вони є в каталозі «Українське обладнання для агропереробки», але так само це досить потужний сегмент для того, щоб рухатися в цьому напрямку виробникам обладнання», — зазначив Руслан Іллічов.
За його словами, українські виробники займають хороші позиції у виробництві обладнання для молоко- та пивних заводів. Але от для готової продукції, напівфабрикатів кількість українських ліній обмежена.
«Якщо брати переробку, то, умовно, з 500 заводів — 200 заводів, дві третини точно, пов'язані з переробкою аграрної сировини на готову продукцію. І за цим йде обладнання. Якщо в Україні буде політика стимулювання, зростатиме і переробна промисловість, будемо переходити від сировинного експорту й виробляти продукцію, яка не має обмеження в експорті», — впевнений Руслан Іллічов.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua