8 медових фактів

05 жовтня 2017, 06:37 6608

Мед. Таке просте слово, проте в цьому цілющому дарі зосереджена величезна сила природного енергетика. Медів тільки в Україні за органолептичними ознаками можна нарахувати декілька десятків. А скільки різних ароматів, що принесені з квітучих лук, лісів та полів!

Можливо, саме через таку різноманітність властивостей навколо продуктів бджільництва сформована велика кількість міфів, які не завжди відповідають дійсності. Редакція AgroPortal.ua вирішила розвінчати деякі з них.

Міф 1. Мед не можна нагрівати 

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Якщо мед нагріти вище 60 градусів, то він не те що не корисний, а навіть дуже шкідливий для здоров'я, адже фруктоза, що міститься в ньому, перетворюється на хімічну речовину оксиметилфурфурол, і ця речовина завдає шкоди в першу чергу шлунку, стравоходу і всьому організму в цілому», — розповідають власники бджолиної пасіки Віталій та Марина Мостові.

Міф 2. Неоднорідний колір меду — ознака низької якості 

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Колір меду не є стабільною ознакою, на основі якої можна визначати якість продукту, — розповідає голова правління ГО «Всеукраїнське братство бджолярів України» Тетяна Васильківська. — На колір меду впливають різні фактори, які не знижують його якості. Мед, зібраний з одних і тих самих медоносів, може мати різне забарвлення, і тому його не можна забраковувати тільки за показником кольору. Крім того, колір меду залежить від рослин, з яких він зібраний. Барвні речовини меду — це рослинні пігменти, що перейшли в мед разом із нектаром. На колір меду також впливають місцевість збору і сезон, стан стільників. Під час кристалізації меди можуть світлішати, а деякі, навпаки, — ставати темнішими. Також колір меду залежить від умов його зберігання і впливу температурного фактору. Що нижче рН меду і більший вміст азотистих речовин, то більше темніє мед внаслідок нагрівання. Зберігання меду без світла за температури нижче 10 градусів практично не впливає на колір. А під дією сонячних променів інтенсивність забарвлення  поступово зменшується».

Міф 3. Від меду можна погладшати

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Солодкість меду дають натуральні глюкоза і фруктоза в його складі. Вони належать до класу простих вуглеводів, які легко і повністю засвоюються організмом, а не «відкладаються» на фігурі жировими складками. Бджолиний нектар прискорює процес обміну речовин, підсилює метаболізм. З цієї причини його вживання вважається «фішкою» численних дієт.

Міф 4. Рідкий мед кращий, ніж закристалізований

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Рідкий мед просто красивіше виглядає, ніж кристалізований, а за своїми лікувальними властивостями вони однакові», — стверджують власники бджолиної пасіки Віталій та Марина Мостові.

Міф 5. Мед псує зуби 

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Нормалізована добова норма меду позитивно впливає на зуби людини, бо мед сприяє руйнуванню каріозних утворень на зубах. Хоча мед солодкий та липкий, у ньому міститься перекис водню, який після розчинення меду в їжі або напої вивільняється і має антибактеріальний ефект. Своєю чергою, перекис водню перешкоджає виробленню компонента, завдяки якому бактерії можуть прикріплюватися на емаль зубів», — розповідає лікар-стоматолог Володимир Васильчук.

Міф 6. Сильний аромат — ознака якісного меду

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Запах або аромат меду — важлива ознака його якості. Якісний мед має специфічний приємний аромат, що переважно залежить від ароматичних речовин, які містяться у квітках рослин-медоносів, — констатує голова правління ГО «Всеукраїнське братство бджолярів України» Тетяна Васильківська. — Кожен сорт меду має специфічний, властивий лише цьому сорту квітковий аромат. Наприклад, гречаний, липовий — добре виражений квітковий, а соняшниковий — слабкий квітковий. Квітковий аромат меду зникає внаслідок тривалого й інтенсивного нагрівання, додавання штучно інвертованого цукру, а також після згодовування бджолам цукрового сиропу. Аромат може служити критерієм для бракування меду, коли присутні невластиві меду запахи. Крім того, мед швидко і легко сприймає запахи зовнішнього середовища, тому зберігати його потрібно в чистій тарі і в провітрюваних приміщеннях, подалі від речовин і продуктів із сильним запахом. Фальсифікований мед — мед із домішками цукру — не має аромату.

Міф 7. Бджолиний нектар буває рідким увесь рік 

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

«Увесь рік рідким може бути лише мед з акації. Мед із різнотрав'я вже через три тижні кристалізується, соняшниковий мед кристалізується набагато швидше за інші — вже через 2-3 тижні його поверхня затвердішає. Тому, якщо взимку ви побачите на вітринах магазинів  рідкий соняшниковий чи з різнотрав'я мед, то в жодному разі не купуйте такий», — рекомендують власники бджолиної пасіки Віталій та Марина Мостові.

Міф 8. Мед треба їсти, коли захворів 

Джерело фото: AgroPortal.ua
Джерело фото: AgroPortal.ua

Мед варто їсти не тільки тоді, коли хворіємо, а перш за все, для того щоб не захворіти. Адже він не тільки смачний, але ще й має сильну протизапальну, антибактеріальну, антиоксидантну та загальнозміцнювальну дію. Саме тому людям варто звертати більше уваги на мед як на дієтичний продукт харчування.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua