Бджолярі об'єднуються, щоб захистити європейський ринок від фальсифікації меду

07 серпня 2024, 07:00 7118
Тетяна Васильківська

Шахрайство з продуктами харчування, за оцінками фахівців, обходиться світовій харчовій промисловості приблизно в 30 млрд євро щорічно. Згідно з дослідженнями США, після молока та оливкової олії мед входить до трійки продуктів, які найчастіше піддаються фальсифікації. Причинами є високі ціни на натуральний продукт, дешеві замінники й сиропи, дорогі інструменти для проведення аналізу та відсутність контролю.

З 2016 року в ГО «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» ініціювали пропозиції та вимагали від Міністерства аграрної політики та продовольства, щоби контроль меду на вміст цукрових сиропів та інвертних сиропів з цукру, цукрових буряків, цукрової тростини, сиропів з кукурудзи, цикорію, рису, пшениці тощо був включений до національних нормативних документів щодо контролю імпортованих харчових продуктів.

Крім того, ми категорично виступали проти включення в наше законодавство стандартів на «мед фільтрований» та «мед кондитерський» (хлібопекарський). Це окремі продукти, які не можуть називатися «медом». Ми вбачали в цьому найпростіший шлях для потрапляння фальсифікату на ринки європейських країн під виглядом меду.

2018 року на XXVIII Економічному форумі «Європа спільних цінностей або Європа спільних інтересів» в м. Криниця (Польща) експерти Всеукраїнського Братства Бджолярів України ініціювали і провели дискусійну панель щодо висвітлення найактуальніших викликів бджільництва: 

  • Вплив хімічних засобів захисту рослин (пестицидів, інсектицидів, неонікотиноїдів) на галузь бджільництва, а отже на продовольчу та екологічну складову безпеки держави. 
  • Фальсифікація меду як спосіб знищення економічної складової галузі бджільництва, що неминуче призведе до руйнування національних ринків і шкоди навколишньому середовищу.   
Для обговорення були запрошені спікери зі Словенії, Канади, Польщі тощо. Тож про виклики бджільництва почули політики і економісти багатьох країн.

2019 року на 46 Конгресі Апімондії в Монреалі (Канада) Всеукраїнське Братство Бджолярів України брало активну участь у Форумі Апімондії з питань фальсифікації меду.

Фальсифікований продукт під видом «мед» на міжнародних ринках — проблема останнього десятиліття. Подолати шахрайство на європейському ринку меду можливо, але це кропітка робота, яка потребує низки заходів, зокрема швидких законодавчих змін щодо контролю. 

Свою спільну позицію і спільні дії в цьому важливому напрямі сформували європейські асоціації бджолярів, що об’єдналися у Європейську Бджільницьку Асоціацію (European Beekeeping Association — ЕВА) в лютому 2024 року. ЕВА покликана сприяти розвитку та підтримці бджільництва в Європі. Сьогодні до її складу входять 25 бджільницьких асоціацій з 19 європейських країн. Це 18 асоціацій з країн-членів ЄС та 7 асоціацій з країн, що не є членами ЄС.

Захист праці бджоляра — це захист  фахівця з утримання бджіл, що незамінні в запиленні сільськогосподарських культур. Майже 90% видів диких квітучих рослин у світі, понад 75% світових продовольчих культур і 35% сільськогосподарських земель залежать від запилювачів, насамперед — медоносних бджіл. 

Запилення є фундаментальним процесом для виживання наших екосистем. Запилювачі впливають на 35% світового рослинництва, збільшуючи виробництво 87 провідних харчових культур у всьому світі, а також багатьох лікарських рослин. Три з чотирьох культур на земній кулі, що дають плоди або насіння для харчування людини, залежать, хоча б частково, від запилювачів. Бджоли не тільки роблять внесок безпосередньо у продовольчу безпеку, але й мають ключове значення для збереження біорізноманіття.

Існує прямий зв'язок між бджолами, що запилюють посіви, і здатністю споживачів забезпечити здоровою їжею свої сім'ї. Споживач має бути захищеним від фальсифікату.  

Основний акцент сьогодні ми ставимо на питанні — як унеможливити фальсифікацію меду, як забезпечити достойну працю бджоляра і виживання бджіл. Адже фальсифікат на ринку — це шлях до знищення потенціалу бджолярів, зменшення популяції бджіл, а відтак до екологічної та продовольчої кризи в Європі та світі.

Президент Європейської Бджільницької Асоціації пан Boštjan Noč (Словенія) від імені асоціації закликає всіх небайдужих приєднуватися до місії — захистити споживача від споживання фальсифікованих продуктів бджільництва і, як наслідок, зберегти бджіл та бджільництво.



«Обране нове керівництво Європейського Союзу, Європейська Бджільницька Асоціація публічно закликає всіх європейських депутатів, єврокомісарів та інших осіб, які приймають рішення в ЄС та в окремих країнах, захистити європейського бджоляра, захистити європейського фермера, адже без бджіл не буде сільського господарства, та захистити європейського споживача від фальсифікованих продуктів харчування. Європейська Бджільницька Асоціація негайно звернеться до осіб, які приймають рішення на європейському просторі, і ми віримо, що разом ми знайдемо рішення», — йдеться у зверненні президента Європейської Бджільницької Асоціації.

Від Європейської Бджільницької Асоціації голос бджільницької європейської спільноти мають почути лідери країн, глави урядів, провідні політики, міністри, комісари Європейського Союзу, депутати Європейського парламенту, бізнесмени, науковці.

Тетяна Васильківська, голова правління ГО «Всеукраїнське Братство Бджолярів України», віцепрезидент ЄБА

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.