«Бабця здавна вирощувала помідори і завжди мене ними пригощала, — розповідає Олексій. — Однієї весни у неї залишилося кілька кущів розсади, і вона запропонувала мені посадити її на своєму городі. Я погодився, а вже влітку зібрав свій перший урожай. На диво, помідори вродили дуже рясно, вистачило і свіжими посмакувати, і на зиму заготовити. А частину врожаю навіть продати».
Побачивши у цій справі позитивний результат, наступного року чоловік вже посадив 500 кущів. Нинішнього ж сезону їх назбиралося 2,2 тис. Для них біля хати Олексій виділив 12 сотих землі. Поруч висадив 0,5 тис. кущів червоного перцю.
Зазвичай у родині Сидоруків томатами ласують вже на початку липня. Однак цьогорічна холодна весна дещо відтермінувала урожай — його почали збирати у другій половині літа. Утім це аж ніяк не вплинуло на кількість плодів.
З одного куща Олексій збирає в середньому 5 кг помідорів, найбільший з яких заважив 1,3 кг.
«Щоб сподіватися на добрий урожай, теплої погоди замало, — каже Сидорук. — Важлива умова — добротний садивний матеріал. На моїй ділянці найкраще зарекомендували себе сорти Волове серце, Апельсин, Мікадо, Гравітет. Здебільшого насіння я купую у магазині в Ланівцях, частину заготовляю сам».
Підготовку до нового сезону господар розпочинає одразу після закінчення попереднього. Восени вносить у ґрунт перегній. В середині зими в теплиці висіває насіння. Перед тим для дезінфекції замочує його в розчині марганцівки. Згодом пересаджує рослини у розсадник. Дочекавшись, коли минуть весняні заморозки, зрілу розсаду переселяє у відкритий ґрунт.
А яка це «вища математика» — кілька разів за сезон просапати рослини, біля кожної забити кілок і підв'язати її до нього, підживити помідори курячим послідом, провести пасинкування, видалити зайве листя, подбати про профілактику фітофтори.
За такий догляд томатні кущі щедро віддячують своєму господарю. Багатого урожаю вистачає для салатів, консервацій, а найбільше — для приготування томатного соку.
AgroPortal.ua за матеріалами Сільський господар