Для своїх: українські в’ялені помідори для Salateira та Okko

06 січня 2020, 06:42 7370

Підприємці з Херсонщини Андрій Бігленко та Дмитро Моцак у 2015 році єдині в нашій країні почали виготовляти справжній італійський делікатес під назвою «Українські в’ялені помідори».

Андрій Бігленко на сьогодні є не лише виробником делікатесу, а й обличчям продукції. Саме він зображений на етикетках «Українських в'ялених помідорів». За словами Андрія — те, що виробника бачать «в лице», не лякає, а мотивує. І саме він стає гарантією якості свого товару.

«У 2015 році мій шкільний друг скуштував за кордоном в'ялені томати, а коли повернувся в Україну, не знайшов такого продукту в наших магазинах. Ми зрозуміли, що це вільна ніша, і вирішили самі цим займатися, — говорить Андрій. — Іноземні в'ялені помідори на смак були всі однакові, бо до них додають оцет, стабілізатори, барвники, підсилювачі смаку. Це псує смак. А помідори, коли в'яляться, на смак стають такими, що ні з чим не можна порівняти. Ми подумали, що це може бути нашою фішкою. Навіть ті, хто почав після нас виготовляти такий продукт, не створили подібного». 

Експерименти над помідорами
 
«Спочатку мій товариш спробував в'ялити томати в себе на кухні. Потім ми вчилися, дивилися, як це роблять італійці. У нас в області було підприємство, в якого ми за збігом обставин викупили в'ялені помідори — десь більше тонни — і доробили їх.

Потім спробували сушити, як це роблять італійці — на сонці. Щоб просушити таку кількість помідорів, потрібно було знайти відповідний майданчик. Я і знайшов — майже біля моря. Але наш клімат для цього не підходить. У італійців він більш сприятливий для такої процедури», — додає Бігленко.

Як створюються українські делікатеси
 
«Помідор — це той продукт, який легко зіпсувати, якщо додати неправильну кількість спецій. Тому у нас все вивірено до грама. А процес сушіння вимагає ретельного контролю температурного режиму. Висока або низька температура може все зіпсувати. З помідорами довелося пофантазувати, поекспериментувати. Сам процес дегідрації займає не один день. Щоб виготовити одну партію, потрібно багато годин, а часом і кілька днів, — розповідає Дмитро Моцак, який відповідає за договори, гранти, залучення інвестицій і за поширення продукції.

Коли ми починали справу, перш за все потрібно було придбати обладнання, яке дегідрує томати. В це і вкладалися кошти. Щодо самих помідорів, то у Херсонській області з цим проблем немає. Там томати всюди. Ми домовляємося з фермерами».

Дві тонни помідорів та крафтове виробництво 
 
Щоб зробити одну баночку в'ялених помідорів (300 мл), потрібно від 1 до 2 кг свіжих. Щоб зробити крафтове виробництво, потрібно 1,5-2 т в'ялених помідорів на рік, а для цього потрібно переробити десятки тонн свіжих томатів. Баночка, у якій 275 г продукту, коштує 100 грн. 

Смаки та види помідорної магії

Підприємці вигадали і створюють п'ять смаків помідорів і три види паштет-соусу із в'яленими помідорами (гострий та лагідний).

«Наш продукт повністю натуральний, ми не використовуємо жодних стабілізаторів і консервантів, навіть оцет не додаємо. Тільки помідори, спеції, сіль, часник, олія, — констатує Андрій Бігленко. — У нас така кількість спецій, якої достатньо, щоб зробити смак продукту виразнішим. Наприклад, ми виготовляємо «Класичний смак», у який додаємо базилік, орегано, часник і соняшникову та оливкову олії. Також робимо «Пікантний смак», «Оригінальний», «Пекучі помідори» та інші».

Співпраця з гігантами
 
Андрій та Дмитро працювали з мережею ресторанів Salateira, il Molino, Okko. Для деяких з них навіть розробили спеціальну рецептуру. Зараз розповсюджують продукцію через магазини типу «Корисна крамниця», «Лавка традицій», магазини для веганів і вегетаріанців. Домовляються з «Сільпо», «Ашаном». 

Але для співпраці з такими гігантами ринку необхідні вільні обігові кошти, не менш як півмільйона гривень, потрібні значно більші обсяги виробництва. Проте друзі над цим працюють. 


AgroPortal.ua за матеріалами Shotam.info