Стартап на Полтавщині: переробник формує органічний кластер

06 грудня 2017, 07:00 7696

Навколо першого сертифікованого заводу з виробництва органічних олій «Укролія Органік» у Диканьці Полтавської області, що його було відкрито кілька днів тому, об’єднуються аграрії, які вирощують органічну сировину, а також ті, хто планує реалізовувати продукцію нового підприємства. Кажуть, показують приклад формування ефективного сучасного органічного кластеру — інноваційної форми розвитку бізнесу в Україні.

AgroPortal.ua побував на відкритті нового підприємства у Диканьці. Воно особливо цікаве тим, що є стартапом менеджерів ТОВ «Укролія», випускників провідних українських бізнес-шкіл — Києво-Могилянської бізнес-школи та Міжнародного інституту менеджменту. Реалізували його менш ніж за рік.

Інвестиції. У завод вкладено 50 млн грн довгострокових кредитних коштів «Укрексімбанку» та «ПроКредит Банку». Окупити інвестиції планується впродовж 5 років.

Особливість продукту. «Зайняти нову нішу нам вдалося, — пишається директор з розвитку нового заводу «Укролія Органік» Юрій Шевченко. — Наступне надважке завдання — втримати той рівень, який ми собі намітили. Ми підготували майданчик для виробництва особливого продукту, маємо соціально відповідальний проект, спрямований на оздоровлення нації».

Джерело фото: Укролія Органік
Джерело фото: Укролія Органік

Ініціатори. Хоча Юрій Шевченко і жартує стосовно містики, яка досі живе у Диканьці ще з гоголівських часів, проте у органічної ініціативи тут є цілком обґрунтоване пояснення. І воно засноване на традиції. До створення саме органічного підприємства виробників підштовхнув молодий керівник знаменитого ПП «Агроекологія» Гліб Лук’яненко. Господарство, засноване його дідом, двічі Героєм України Семеном Антонцем, у сусідніх Шишацькому та Зіньківському районах вже протягом 40 років виробляє виключно органічну продукцію без використання будь-яких хімічних препаратів.

«Нам дуже приємно, що наше здорове зерно, яке досі виїздило за кордон, тепер залишатиметься в Україні разом із доданою вартістю завдяки місцевій переробці. Ми не втрачатимемо у грошах, адже завод добре платить своїм постачальникам сировини. Разом доводимо, що такі взаємовигідні проекти в Україні реальні і досяжні», — говорить Гліб Лук’яненко.

Джерело фото: Укролія Органік Керівник ПП «Агроекологія» Гліб Лук’яненко (справа)
Джерело фото: Укролія Органік
Керівник ПП «Агроекологія» Гліб Лук’яненко (справа)

AgroPortal.ua побачив на складі нового заводу першу партію органічного насіння, яке надійшло з «Агроекології». Саме його переробкою урочисто запустили виробництво 24 листопада. 

Ризики. Одним із головних ризиків для нового виробництва спеціалісти називають забезпечення достатньої кількості постійних постачальників якісної органічної сировини. Недарма саме представники господарств-виробників органічних сої та соняшнику були головними гостями урочистостей відкриття нового заводу.

Партнери. «Команда «Укролія Органік» дуже активно і грамотно збирала інформацію в регіоні. Нам як близьким сусідам приємно стати їх партнерами, — запевнив виконавчий директор агропромислової групи «Арніка» Олег Максак. — Впевнений, що ці потужності не будуть простоювати.

«Арніка» зараз є одним із ключових гравців на органічному ринку. Ми не тільки вирощуємо продукцію, але й маємо власну переробку. Та у нас інше обладнання, орієнтоване на інші продукти. Ми жодним чином не будемо конкурентами всередині українського ринку. В українській органіці немає конкурентів, бо у нас попит перевищує пропозицію. Ми партнери, готові  до взаємодопомоги. Розглядаємо спільні проекти з переробки сої та соняшнику.

В органіці партнери — це союзники, які живуть і працюють за особливою ідеологією, у нас своя окрема філософія. Тому ми швидко знаходимо одне одного, спілкуємось на іншому ментальному рівні, який передбачає особливу довіру і відповідальність. Зараз бажаємо успіху новому підприємству саме на українському ринку. Тому що українська органіка вже завоювала авторитет у світі, там є динаміка. Тепер треба нам спільно творити успіх і всередині країни».

Фермери. Полтавське товариство «Кварк», у якого трохи більш ніж 500 га землі, вже 12 років свідомо вирощує органічну продукцію, добре заробляє на регулярних поставках до Європи. Але його гендиректор Василь Лобан готовий переорієнтувати свої партії сої на нове підприємство у Диканьці: «Зараз сою збуваю по €600/т. Вітчизняному переробнику уступлю, адже у мене теж зменшиться проблем, пов’язаних із митницею, наприклад. Проте, звісно, моя продукція не буде надто дешевшою, бо дається нелегко. Приміром, тільки аналіз за кордоном мені обійшовся у €40 тис. Гарантована якість дорого коштує, треба всім звикати до цього.

Маю для нового заводу майже 70 тонн своєї сої. Що більше гравців буде на органічному ринку — то усім нам краще».

Джерело фото: Укролія Органік
Джерело фото: Укролія Органік

Григорій Чикриж  із  ПСП «Агрофірма Україна-Говтва» Козельщинського району ще 1996 року відмовився від хімії на своїх полях. Пройшов різні випробування, аж доки три роки тому офіційно не сертифікувався. Тож тепер ціни і, відповідно, заробітки у фермера стали відчутно кращими. Орієнтується на сорти культур вітчизняної селекції, впевнений, що вони витриваліші в його регіоні і насіння гарантовано не оброблялося жодними хімікатами. «Ми розташовані у 100 км від Диканьки, логістика буде вигідна. І ціна переробника мене влаштовує, — вже підрахував Григорій Чикриж. — Одну машину з моїм соняшником «Укролія Органік» вже взяли, ще приготував для них 240 тонн».

База. Новий завод виріс на платформі відомої компанії «Укролія», яка 16 років працює в Україні і займає 15% внутрішнього ринку соняшникової олії. Споживач знає її за торговими  марками «Диканька», GARNA, «Диканський хуторок», «Маслинка», які присутні у торговельних мережах «АТБ», «Новус», «Сільпо» та ін. Практикує виготовлення олії з високоолеїнових сортів соняшнику. Працює з понад 100 дистриб’юторами. Продукція «Укролія» експортується до 40 країн світу.

Джерело фото: Укролія Органік
Джерело фото: Укролія Органік

Органічний напрямок — новий для компанії. Побудували під нього абсолютно нові окремі потужності і склади в Диканьці. Виробничий цикл і технології підприємства сертифіковані IOAS, відповідно до стандартів сертифікації органічного виробництва і переробки Європейського союзу.

Отримана олія характеризується гарантованою відсутністю в її складі пестицидів.

Потужності. Завод «Укролія Органік» розрахований на переробку 50 т соняшнику та 120 т сої на добу. Цехи оснащені сучасним, кращим у своєму класі пресом виробництва Хорольського механічного заводу, установкою рафінації чернігівської фірми «ТАН», унікальним для України пробовідбірником французької фірми Heron.

Джерело фото: Укролія Органік
Джерело фото: Укролія Органік

Ступінь автоматизації — максимальна для такого типу виробництва. Одну зміну обслуговують троє працівників.

Енергозбереження, побічні продукти. Завод «Укролія Органік» є енергонезалежним, безвідходним, тут не використовується газ, а спалюються продукти власного виробництва.

Юрій Шевченко наголошує, що додаткову комерцію можна робити і на реалізації луски насіння соняшнику, яку застосовують для удобрення виробники органічних грибів, картоплі, ягід. Таких виробників стає більше, вони саме проходять органічну сертифікацію.

Крім того, розташований неподалік комбікормовий завод вже готовий брати макуху для виробництва органічних комбікормів.

«Укролія Органік» запланував, крім власне соняшникової та соєвої олії, виготовляти на рік 7100 т соняшникової макухи, 3000 т луски соняшнику, 39 500 т соєвої макухи.

Роль для місцевої  громади. Новий завод створив додаткових 60 робочих місць для місцевих мешканців. «За останні два роки в області з’явилося 12 нових органічних підприємств, — констатував директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов. — Зараз вже є 21 сертифіковане підприємство. Під органіку вже зайнято майже 20 тис. га на Полтавщини, що складає 1,5% сільськогосподарських угідь області. Цей показник вищий за загальноукраїнський. Ми бачимо, що аграріям із кожним роком  цікавіше виробляти органічну сировину, яка стає  комерційно привабливим продуктом».

Джерело фото: Укролія Органік
Джерело фото: Укролія Органік

Органічний кластер. По суті, вже з самого початку роботи  новий завод підтверджує характерну для органічного виробництва світову тенденцію — створювати органічні кластери. Це коли різні підприємства, котрі працюють на певній території, об’єднуються навколо одного виробництва і кожен отримує свою вигоду. Справді, новий завод «Укролія Органік» оснащений вітчизняним обладнанням, використовує сировину місцевих аграріїв, поставлятиме вторинну продукцію місцевим органічним підприємцям.

Втім, зазначають на «Укролія Органік», охоче закуповуватимуть сировину і в органічних фермерів з інших регіонів.

Джерело фото: Укролія Органік
Джерело фото: Укролія Органік

Органічний сентимент. «Крім суто комерційних розрахунків економічної доцільності, окупності, наш стартап має ще й інтуїтивну віру в успіх, — узагальнює директор з розвитку нового заводу «Укролія Органік» Юрій Шевченко. — Серед наших колег із галузі органічного виробництва є своя відмінна особлива філософія. І вона дуже очевидна. У ній не гроші первинні, а віра в свій продукт, простежуваність всіх процесів, довіра одне до одного. Розуміємо, що у сучасному світі жорсткої конкуренції такі сентиментальні речі відійшли на задній план. Але у нас така ментальність. Формуємо гарну, правильну рідкісну атмосферу, де є впевненість у здоровому продукті, у партнерах і у довгостроковому співробітництві».


Ірина Садова, AgroPortal.ua