Ягідники працюватимуть на межі виживання. Для декого цей бізнес став валізою без ручки

02 березня 2025, 06:27 4522

Ціна реалізації лохини зростати не буде, можливо, ще трохи знизиться проти минулого року. Натомість собівартість вирощування залишиться доволі високою — не менше 60 грн/кг. У великих господарствах собівартість доволі велика. Цього сезону ягідники працюватимуть на межі виживання.

Про це AgroPortal.ua розповів співвласник ягідної ферми «Озеряна» Ярослав Мовчун. 

«Лохина перестала бути преміально дорогою. Вся ягода стала доволі дорогою, адже зросли витрати на добрива, полив, зарплати. Ключовою буде якість. Хто матиме суперягоду, зможе трохи диктувати ціни», — коментує він.

Хоча преміальна аудиторія в Україні скоротилася, попит на якісний продукт залишається високим. За спостереженнями ФГ «Озеряна», у деяких магазинах торік була нестача ягоди. 

«Щоб закрити потреби, іноді брали ягоду у партнерів, але вона була або дрібна, або несолодка», — розповідає Ярослав Мовчун. 

Минулого сезону лохина бренда «Озеряна» реалізовувалась по 200 грн/кг. 

propData.content.image
Ярослав Мовчун, співвласник ягідної ферми «Озеряна»

Наприкінці сезону скинули ціну до 120 грн/кг на опт і 160 грн/кг — на роздріб. Водночас більшість виробників продавали оптом менш ніж по 100 грн/кг. Ніхто не задумується ані щодо калібрування, ані якості, ані пакування, ані щодо післязбиральної доробки. Багато хто мислить категоріями: посадив – виростив – усе куплять. До виробництва лохини має бути комплексний підхід, розуміння того, що скоро ринок насититься, і ціни спадуть.

Він додає, що зараз багато власників лохинових плантацій не знають, що робити далі: «Спілкувався з ягідниками з Волині, Рівненщини, Житомирщини — їхні господарства стали валізою без ручки. Ціна низька, вони майже нічого не заробили, а тепер потрібні гроші на наступний сезон. У вирощування ягід, особливо лохини, «зайшло» дуже багато випадкових людей. Нещодавно продавалося господарство з 6 га ягоди із власною водоймою, будинком, інфраструктурою — в плантацію було вкладено 600 тис. євро. Та оскільки власники не готові були жити в селі бодай пів року, продали усе за 150 тис. євро», — говорить Ярослав Мовчун. 

Скорочення грантової підтримки також негативно позначилося на ягідному ринку. «Значна кількість господарств, що видавалися такими успішними, насправді залежали від грантів. Вони не змогли накопичити капітал під час надприбутків, оптимізувати все, що можна. Тепер ці господарства збиткові», — підсумував фахівець. 


Світана Цибульська, AgroPortal.ua