Цього року війна не дозволить українцям відзначити Великдень традиційно. Та все ж, за можливості, люди будуть готувати святкові страви, хоч і набагато скромніші, ніж зазвичай.
Такі підрахунки зробили науковці «Інституту аграрної економіки», взявши за основу середні ціни супермаркетів України станом на початок квітня.
За словами директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», академіка НААН Юрія Лупенка, подорожчання паски на 11,7% порівняно з 2021 р. зумовлено різким зростанням цін на основні складові: борошно, молоко і масло вершкове.
Найдорожчими складовими традиційно залишаються м’ясні продукти: домашня ковбаса, буженина, сало. Також значно подорожчали молочні продукти. Із переліку складових святкового кошику лише ціна на яйця залишилася на рівні початку квітня минулого року (36 грн за десяток), тоді як ціни на решту продуктів зросли на 11,7-58,0%.
«Цьогорічне досить суттєве зростання вартості великоднього кошика однозначно спричинене наслідком воєнних дій: суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки та українських сімей, скороченням виробництва, дефіцитом та подорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть щодо найближчих планів», — пояснив Юрій Лупенко.
Тож більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі — хтось на зменшенні кількості продуктів у кошику, інші — за рахунок відмови від дорожчої його частини (домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру) або використання більш дешевої продукції, а дехто обмежиться традиційними крашанками та паскою, принаймні для освячення.
AgroPortal.ua — всі агроновини України та світу