Бататовод з Кривого Рогу. Тропічна культура набуває популярності на українських полях

03 вересня 2022, 06:38 9922

Алла Данилова, яка 15 років пропрацювала у банківській сфері, сьогодні на 12 сотках вирощує батат, продає саджанці, переробляє продукт на корисні снеки.

«Коли пішла у декретну відпустку, задумалась над корисним та здоровим харчуванням. До того ж хотілося більше часу проводити з дітьми, сім’єю, тож змінила вид діяльності. Три роки тому почала вирощувати батат для продажу. Хоч і розуміла, що це важка справа, але все ж зайнялась нею», — розповіла Алла Данилова під час онлайн-ефіру в Instagram AgroPortal.ua. 


Вона згадує, що ще років 20 тому її батьки вирощували батат, але через брак інформації не змогли зберегти коренеплоди. «Але я пам’ятаю, як мама з коренеплодів вирощувала розсаду. З кожної частинки плода виростала нова рослина — це для мене була дивина», — говорить Алла.

У 2014 році вона вирішила самостійно вирощувати батат, ще до кінця не знаючи про користь культури, просто було цікаво. І хоча врожайність на той момент була невисокою порівняно з нинішньою, але виростали бульби на пів кілограма, а то й цілий кілограм.

Мій особистий рекорд ваги одного коренеплоду — 4 кг 440 г. Але також знаю, що на Вінниччині виростили батат вагою 8 кг. 

Вже за рік у сім’ї Алли зрозуміли, наскільки це смачна культура, почали готувати різні страви, а тоді й більше дізналися про її користь. 

Батат має низький глікемічний індекс, тому він корисний для діабетиків, також очищує кишечник. А головне — смачний.

«Зараз вирощую батат на 12 сотках. Я розумію, що це зовсім небагато. Але у мене повністю ручна праця, його і краще збирати руками, оскільки він дуже травмується. Ті, хто коли-небудь копав батат, мають розуміти, наскільки складно це робити. 

Коренеплоди батату мають різну форму, шкірка — як у молодої картоплі, може легко здиратись, травмується та ламається. До того ж плоди можуть «розповзатись» під кущем», — ділиться інформацією Алла Данилова. 

Вона каже, що проблема малих обсягів вирощування батату в Україні — у технології його зберігання. Всі звикли, що він більше схожий на картоплю. 

Батат — тропічна рослина з умовами зберігання +12-15°С. Тоді як для картоплі температура складає +5°С. У холодних умовах батат починає гнити, за завищених температур може проростати. 

Були випадки, коли великі підприємства вирощували культуру в промислових масштабах, але через незадовільні умови зберігання урожай просто згнивав. 

Під час вирощування батат потребує достатнього зволоження. За умови сухого клімату та без додаткового зволоження виросте гарне бадилля, але без коренеплодів. Якщо кожного тижня є дощ, то додатковий полив не потрібен. 

Алла продає саджанці батату, а разом із ними й авторські відео, де з власного досвіду розповідає, як правильно вирощувати рослину, за потреби консультує. 

Висадка розсади у ґрунт відбувається у травні-червні, викопування — у вересні-жовтні. Один коренеплід може давати в середньому 30 ростків для розсади. 

Для сім’ї, якій потрібно 100 кг батату, з 3-4 плодів можна виростити 100 паростків для такого обсягу. 

«Я відправляю сам корінь батату, через місяць він починає давати розсаду. За потреби можу вислати і розсаду. Корінь батату коштує 40 грн, і з нього можна отримати 30 паростків. А готова розсада — 10 грн/паросток. Звичайно, можна купити бульбу в магазині, але там малий відсоток проростання», — говорить бататовод. 

Алла розповідає, що у світі існує близько 7 тис. сортів батату. Скільки вирощує вона — не може і порахувати, адже постійно щось змінює, додає нові. 

Але говорить, що не куштувала несмачний батат, відмовляється від деяких сортів лише через низьку врожайність або непрезентабельний товарний вигляд. 

«Я залишаю собі ті, які ростуть більш компактно, і з хорошою врожайністю, також дивлюсь, щоб давали багато паростків», — каже Алла Данилова.

 Бататовод виділила з власного досвіду найкращі на її погляд сорти: 

  • Гоча, або Вінницький рожевий — має хорошу врожайність, але може «розповзатись». Також багато хто полюбляє цей сорт через те, що він дуже схожий на картоплю; 
  • Боніта — має високу врожайність і росте компактно; 
  • Ліра — під час проростання дає багато паростків; 
  • Бельву — дуже солодкий, має помаранчеве забарвлення; 
  • Перпл — з фіолетовим забарвленням, має лікувальні властивості. 

У процесі вирощування Алла познайомилась із українськими бататоводами, з якими постійно обмінюється сортами. «Моя сестра живе у Люксембурзі й замість сувенірів відправляє батат з різних країн, де буває», — розповідає фермерка. 

Для того, щоб займатись бататним бізнесом, можна продавати самі плоди, плоди на розсаду або ж саму розсаду, а також здійснювати переробку. 

«Під час копання батату багато плодів травмуються, також пошкоджуються шкідниками. До того ж у нас органічне землеробство, тож буває, що миші їдять, адже він дуже солодкий. Тому такий батат можна переробити на борошно, травмований переробляю на хлібці та чипси, сушу в дегідраторі. Ці снеки дуже полюбляють мої діти. Цього року такі хлібці передавала і нашим військовим», — розповідає бататовод. 

Щодо розширення Алла говорить із обережністю. Якщо збільшувати обсяги, потрібно наймати працівників, поки це все у планах. 

Фермерка говорить, що врожай батату, який під час зворотного зв’язку демонструють люди, з якими вона працює, мотивує для подальшої діяльності. 


Наталія Помянська, AgroPortal.ua