Гірчиця: 300% рентабельності чи хаотична гра на удачу?

09 грудня 2024, 06:08 746

Динаміка площ вирощування гірчиці в Україні має хаотичний характер та залежить від таких чинників як цінова політика та ринок збуту.

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначає завідувач сектору селекції гірчиці Інститут олійних культур НААН Ганна Буділка.

За її словами, під врожай 2024 року в Україні посівна площа гірчиці становила 43 тис. га, що склало 49,9% від посівної площі у 2023 році.

Загалом, за останні роки площа під гірчицею була такою:

  • 2019 р. — 48,3 тис. га;
  • 2020 р. — 24,7 тис. га;
  • 2021 р. — 20,8 тис. га;
  • 2022 р. — 19 тис. га;
  • 2023 рік — 86 тис. га.

Основними регіонами вирощування гірчиці до 2022 року був південь України — Запорізька, Донецька, Херсонська області.

propData.content.image
Ганна Буділка, завідувач сектору селекції гірчиці Інститут олійних культур НААН

Війна внесла корективи у зони вирощування і на 2024 рік це — Одеська, Сумська, Донецька, Полтавська, Миколаївська, Харківська та Чернігівська області. В останні роки спостерігаємо дефіцит опадів, це також призводить до зменшення посівних площ у південних областях. Гірчиці для формування врожаю потрібно мінімум 450 мм вологи за вегетаційний період.

При цьому експерт додає що середня врожайність гірчиці по країні за останні 5 років складає 7,6-10,2 ц/га.

А рентабельність виробництва сягає 100-300%.

propData.content.image
Ганна Буділка, завідувач сектору селекції гірчиці Інститут олійних культур НААН

Перспективність розвитку малопоширених олійних культур (таких як гірчиця), обумовлюється тим що вони користуються попитом на зовнішніх ринках, високою ціною реалізації, забезпечують високий рівень рентабельності виробникам

Переважна частина української гірчиці експортується до країн ЄС. Основні країни імпортери — Німеччина, Нідерланди, Угорщина, Румунія та Греція.

Що ж стосується ціни, то у 2019 році вона була на рівні 10,5 тис. грн /т, у 2022-2023 МР вона зросла до 48 тис. грн/т, у 2024 р. дещо знизилась —25-30 тис. грн/т.

propData.content.image
Ганна Буділка, завідувач сектору селекції гірчиці Інститут олійних культур НААН

Це олійна, альтернативна, 100 % ліквідна культура, адже біологія рослини дозволяє використати її, як доброго попередника, здатного поліпшити агрофізичні та фітосанітарні властивості ґрунту, як зелене добриво, насіння застосувати в багатьох галузях

Серед переваг науковиця також додає наявність ринків збуту, родючі землі, помірні кліматичні умови та багате наукової підґрунтя.

Що каже виробник

У агропромхолдингу «Астарта-Київ» вирощують як білу, так і чорну гірчицю вже багато років поспіль, площі у 2024 р. склали близько1600 га, на наступний рік планується скорочувати саме товарні посіви майже в 3 рази. На Полтавщині, де працює підприємство з органічною технологією виробництва,  регулярно висівається органічна гірчиця, але найбільше площ у цьому році було відведено у Чернігівській області.

Агрохімік-ґрунтознавець компанії Вікторія Олійник зазначає, що культура не дуже вибаглива до попередників, її можна висівати після озимих, бобових, проте не варто обирати культури із сімейства капустяних, як попередник. Оскільки вона сама виступає сидератом, може рости і не на дуже родючих ґрунтах, не потребує великої кількості гербіцидних та фунгіцидних обробок, на відміну від зернових, наприклад, тому є більш економічно заощадливою. Проте, гірчиця не любить засолених, дуже важких, запливаючих, засолених ґрунтів.

propData.content.image
Вікторія Олійник, агрохімік-ґрунтознавець компанії «Астарта-Київ»

Гірчиця — одна з нішевих культур, які ми регулярно вирощуємо у холдингу. У неї великий потенціал, хоч вона поки не дуже розповсюджена на ринку України. Культура не потребує великої кількості обробок засобами захисту рослин, так як є значним конкурентом для бур’янів. Гірчиця  має попит від європейських країн, особливо коли ми говоримо про органічну продукцію, також вона є чудовою складовою сівозміни, так як покращує структуру ґрунту, його аерацію. Після збирання культури залишається велика кількість рослинних решток, які багаті на легкодоступні елементи живлення. Саме тому, ми плануємо розширювати площі посіву гірчиці саме як сидерату, який покращує агрохімічні та водно-фізичні властивості ґрунту

У Астарті на наступний сезон також вирощуватимуть гірчицю на насіння, щоб розширювати площі під гірчицею на сидерати.

Значний попит

У свою чергу в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» додають, що в країнах ЄС існує значний попит на гірчицю на рівні 160-180 тис. т щороку і це є ключовий ринок для українських виробників даного продукту.

У 2024 році українські виробники завдяки збільшенню посівних площ змогли наростити поставки насіння гірчиці в цей регіон. Так, за результатами 9 місяців 2024 року поставки гірчиці становили 25,3 тис. т, що в 3 рази перевищує показник попереднього аналогічного періоду.

propData.content.image
Світлана Литвин, керівниця аналітичного відділу УКАБ

Однак потрібно врахувати, що ринок країн ЄС висококонкурентний. Окрім власних сильних виробників гірчиці, які задовольняють попит інших країн в рамках ЄС, значні поставки здійснює Канада, росія, Аргентина та інші. Саме тому неможливе стрімке зростання посівних площ під насінням гірчиці, а лише поступове — по мірі налагодження/відновлення експортних каналів



Алла Стрижеус, AgroPortal.ua