Rabobank: Світове виробництво свинини відновлює рентабельність

20 травня 2024, 08:41 1172

Глобальний ринок свинини переживає зміни, оскільки кількість свиноматок стабілізується після періоду спаду.

Як повідомляє в останньому квартальному звіті Rabobank, ця стабілізація є результатом кращих, ніж очікувалося, тенденцій споживання в поєднанні зі зниженням виробничих витрат у більшості регіонів, чим і обумовлена рентабельність, пише PorkBusiness.

«Ці фактори сприяють більш оптимістичному прогнозуванню цін на свиней і заохочують виробників розглянути питання про відновлення своїх стад. Однак на виробників у регіонах із постійними проблемами зі здоров’ям або вищими нормативними витратами можуть очікувати повільніші темпи відновлення», — йдеться у звіті.

Фахівці зазначають, що після кількох місяців спаду чисельність свиноматок починає стабілізуватися в ключових регіонах.

«Поліпшення балансу попиту та пропозиції в галузі призвело до уповільнення скорочення поголів’я, — пояснює старший аналітик із тваринного білка Rabobank Крістін МакКракен. — Хоча істотне зростання племінного стада не очікується раніше кінця 2024 або початку 2025 року, підвищення продуктивності сприяє збільшенню виробництва».

Водночас збільшення глобальних запасів зернових і олійних культур призвело до зниження вартості кормів для виробників, що є сприятливим поштовхом для галузі, зазначається у звіті. 

Крім того, попри падіння споживання на ключових азійських ринках протягом першого кварталу року, свинина залишається рентабельним білковим вибором для споживачів у всьому світі.

«Це особливо важливо на тлі зростання цін на яловичину. Очікується, що тенденція до заморожених продуктів і домашньої кухні продовжить сприяти роздрібним продажам свинини з прогнозованим зростанням продажів з доданою вартістю та обробленого м’яса на піку інфляції», — говорить МакКракен.