Свиногосподарства України нарощують поголів’я

21 квітня 2024, 08:00 4619

Більшість виробників свинини не змінюють плани на 2024 рік попри невизначеність на ринку.

Про це свідчать результати опитування асоціації «Свинарі України», яке охопило операторів, що забезпечують 70% пропозиції промислового ринку свинини.

Так, 2/3 опитаних свиногосподарств не мають очікувань щодо зміни ринкових обставин у кінці року, втім, 16% респондентів налаштовані оптимістично, відносної сталості очікують 9% з них, можливості погіршення ситуації — 7,5%.

«Незважаючи на мінливість та невизначеність, 85% свиногосподарств-респондентів залишають плани на 2024-й без змін: близько 60% реалізують проєкти розвитку, а 25% опитаних працюватимуть у штатному режимі. Тільки 1,5% свиногосподарств скоригували заплановане заздалегідь, ще 12% тимчасово поставили його втілення на паузу через несприятливі ринкові обставини кінця 2023-го та початку 2024-го», — уточнили в асоціації. 

Водночас асоціація оновила дані провідних свиногосподарств України. 

«Цьогорічний актив промислового свинарства складають 63 підприємства з 18 регіонів України, які сукупно утримують понад 2 млн свиней (більше 60% загального промислового поголів’я), майже 3/4 основного маточного поголів’я у промисловому секторі та забезпечили понад 2/3 промислової пропозиції свинини. Як і торік, до цього добровільного «перепису» приєдналися ті свиногосподарства, які не бояться заявити про себе та свою проактивну позицію», — додали в об’єданні. 

Зазначається, що, за попередніми даними, станом на початок року чисельність свинопоголів’я у агропідприємствах була на 7,1% вищою, ніж на старті 2023 року.

«Цьогорічний актив також відображає позитивну динаміку поголів’я. Так, 25 його учасників збільшили кількість утримуваного поголів’я порівняно з попереднім роком: третина обмежилась нарощуванням до 5%, майже стільки ж — збільшили чисельність на 5-12%, решта — від 20% до понад двократного», — говориться у повідомленні.

Сукупне маточне поголів’я збільшилося на 8,5%, що перевищує 5,5%-вий середній темп росту по галузі на початок року. 

«Тож, хоча приріст загального поголів’я повільніший за загальногалузевий на старті 2024-го, вже у середині року активніше нарощування кількості свиноматок відобразиться і на цьому показникові. Крім того, кожен п’ятий учасник активу продемонстрував позитивну динаміку за усіма аналізованими показниками», — підсумували в асоціації.