Про це поінформував директор Національного наукового центру »Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко з посиланням на дані Держстату.
За його словами, виробництво молока сільськогосподарських тварин усіх видів на підприємствах є стабільно прибутковим з 2007 р. Причому минулорічний рівень рентабельності є другим з 1994 року і поступається лише показнику 2017 р. у 26,9%, йдеться у повідомленні інституту.
У фермерських господарствах рівень рентабельності 2019 р. був дещо меншим — 20,1%. Однак він також перевищив показник 2018 р. у 18%, зазначив науковець.
Крім молока, прибутковим у тваринництві у 2019 р. залишилось лише виробництво свиней на м«ясо — 4,7% проти 6,9% у 2018 році.
Виробництво яєць, яке у 2018 р. мало рівень рентабельності 5,4%, торік стало збитковим (-23,5%). Рівень рентабельності виробництва м«яса птиці знизився з 5,7% у 2018 році до (-3,7%) у минулому році.
Також збитковими традиційно залишилось виробництво м«яса великої рогатої худоби (-27,1%), овець та кіз (-39,7%), вовни (-71,1%) та меду (-32,2%).
Однак у фермерських господарствах свою прибутковість зберегли м«ясо птиці (13,2%) та мед (28,4%), підкреслив вчений.
«Зниження рентабельності виробництва продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах пов«язане переважно зі зменшенням цін її реалізації, яке в цілому за 2019 р. склало 3,2%. Водночас хронічна збитковість виробництва м«яса і вовни потребує спеціальної підтримки їх виробництва, тим більше що рівень споживання м«яса в Україні ще далекий від раціональних норм», — підсумував Юрій Лупенко.