Виробництво смородини продовжує падати на 6-7% кожного року, починаючи з 2022 року.
Про це повідомляє асоціаіція «Ягідництво України».
«Хоча виробництво і падає, Україна повернулась до обсягів експорту свіжої смородини на рівні 2022 року, оскільки європейські ринки забезпечують кращі ціни, ніж внутрішній. Основним імпортером залишається Польща, що купує більше 90% смородини. Також відновлюється експорт до Молдови, яка раніше була одним із ключових імпортерів української смородини. Свіжа смородина Україною майже не імпортується», — констатують фахівці.
Водночас поступово відновлюється експорт і замороженої смородини, він досі на 40% менший від 2022 року, але збільшився вдвічі порівняно з 2023 роком. Основним імпортером є Польща (40%), далі Німеччина (15%), Франція (5%), Австрія (5%) та Італія (4%).
«Вдвічі порівняно з 2023 роком скоротилась частка імпортної замороженої смородини, а основними експортерами залишаються Німеччина (60%) та Нідерланди (40%)», — резюмували в асоціації.