Названо перші ціни на малину для заморожування

17 червня 2024, 17:25 12194

Українські заморожувальники малини вже озвучують перші ціни на закупівлю ягоди, хоча сезон закупівлі оптових партій для заморожування тільки починається.

Як повідомляє EastFruit, анонсовані ціни часто суттєво різняться залежно від регіонів. У центральних і західних областях ціни дещо вищі, а от у регіонах між ними, особливо на Вінничині та Хмельниччині, рівень цін на малину для заморожування, озвучуваний переробниками, прагне до мінімальних значень.

У Львівській області середня ціна озвучується на рівні 42-44 грн/кг, що еквівалентно $1,00-1,05 за кг, або близько 1 євро за кг. Трохи вищі ціни, які називають заморожувальники в Київській і Житомирській областях, — ближче до 45-50 грн/кг, або близько $1,1-1,2, або 1,1 євро в середньому. А ось у Хмельницькій та Вінницькій областях говорять про 35 грн/кг, що еквівалентно $0,85 за кг.

Такі ціни не викликають у фермерів захоплення, хоча вони й значно вищі за торішні. Та й багато виробників уже в курсі, що нині ціни на зовнішніх ринках суттєво зросли порівняно з минулим роком, і вони розраховують на більше. 

«Попри те, що наразі існує теоретична можливість продавати заморожену малину за високою ціною, для її заморожування дуже важливим є безперервне постачання електроенергії. Ситуація, що склалася в енергосистемі України, різко підвищує ризики заморожувальників, які, очевидно, вони намагатимуться закладати в ціну закупівлі, так само як і дедалі вищі витрати на електроенергію. Крім того, найімовірніше, заморожувальники намагатимуться продавати продукцію, як то кажуть, «з коліс», тобто не будуть зберігати довго, що також негативно впливатиме на ціну», — пояснює економіст інвестиційного департаменту продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Водночас вартість збирання малини 2024 року, за оцінками експертів, зросте в середньому до 50 центів за кг. Крім того, вже зараз багато виробників відчувають величезну нестачу робочої сили.

Також світові ціни на заморожену малину високих категорій якості зараз формуються ближче до $3 за кг. В Україні ж середня маржа заморожувальників за останні роки коливалася в межах $1,2 за кг. Навіть з урахуванням нових ризиків теоретично сьогодні вони можуть платити за великі оптові партії малини щонайменше $1,5 за кг, або близько 60 грн/кг, порахували аналітики.