Ціни на кавуни за тиждень обвалились на 40%

10 липня 2024, 14:56 2406

Українські виробники серйозно стурбовані ситуацією, що склалася на ринку баштанних. Через низький попит ціни на кавуни стрімко падають, а над урожаєм нависла серйозна загроза загибелі через аномально спекотну погоду.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Зазначається, що продавці поспішають з реалізацією, оскільки врожай страждає від спеки. У деяких господарствах уже зафіксовано випадки пошкодження кавунів сонячними опіками, що лише посилює проблеми зі збутом.

Згідно з даними щоденного моніторингу проєкту, сьогодні ціни на кавун уже опустилися до 10-18 грн/кг ($0,25-0,44/кг), що в середньому на 40% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

«Основною причиною, що спровокувала таке різке цінове зниження, стало сезонне збільшення пропозиції кавунів із місцевих господарств. Водночас посуха, яка спостерігається в низці областей, негативно позначається на якості кавунів, що також чинить тиск на ціни. Варто зазначити, що сьогодні ціна на кавун в Україні вже в середньому на 47% нижча, ніж в аналогічний торішній період», — підсумували експерти.