Зернова угода може зірватись, альтернатива — переробка

16 жовтня 2022, 10:15 8907

Основний вихід із ситуації обмеженого експорту української агропродукції — це переробка. У деяких випадках це вимушений крок, але це і те, що потрібно Україні.

Таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду під час п’ятого агрополітичного форуму «Агросектор 2022-2023: Стратегія виживання».

Олександр Гайду

Ми маємо справу з безпринципним агресором, тому є ризики, що зернова угода може бути порушена, і порти знову будуть заблоковані. Основний вихід із ситуації, яка склалась, для нас  це переробка, створення продуктів із доданою вартістю. Цей процес уже почався і набирає обертів.

Народний депутат навів приклад однієї з громад Житомирщини, де місцеві фермери відновили роботу старого млина, аби переробляти зерно. Таким чином забезпечили хлібом як жителів громади, так і військових. 

Окрім переробки зернових, активно розвивається експорт молочної продукції та виробництво м’яса. Майже втричі зріс обсяг експорту вершкового масла. У вересні експортовано на 5% більше борошна, на 8% — цукру. 

«Ми не можемо і не будемо залишатись сировинним центром, а маємо бути державою, що виробляє великий обсяг якісної продукції переробки. Це і є стратегія не лише виживання, а й успіху українських аграріїв», — зазначив Олександр Гайду.