Євроінтеграція: до фермерів потрібно включити й домогосподарства

17 лютого 2023, 08:40 9450

Україна на шляху до того, щоб стати членом єдиного ринку ЄС до 2027 року. Це означає повну відсутність будь-якого кордону з країнами ЄС та дію таких принципів як свобода руху товарів, послуг, людей і капіталу.

Про це заявив голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’ян Заблоцький під час форуму «Сільський розвиток у контексті євроінтеграції України».

Мар’ян Заблоцький

Ми отримаємо доступ до тих дотаційних механізмів, які є в ЄС. Вони витрачають половину свого 900-мільярдного євробюджету на підтримку агропромисловості. Для нас це може бути 5-10% від цього бюджету. І це сума, яка точно більша за весь аграрний експорт України, вона дорівнює всьому бюджету країни до війни.

Він додав, що в ЄС підтримують виключно маленьких фермерів. Фермерами, що цікаво, вони вважають усіх, хто або виробляє і продає їжу, або суттєву частину свого раціону вирощує сам.

«В нас фактично під цю категорію підпадають домогосподарства. Тому потрібно порахувати, яка кількість людей підпадає під цю категорію, прописати під цих людей держпрограми і зробити окреме оподаткування. Саме від цього буде залежати, скільки коштів ми отримаємо від ЄС», — зазначає голова підкомітету.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua