Про це AgroPortal.ua розповіла громадська діячка, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України (2019 р.) Ольга Трофімцева.
«Об’єктивна реальність із погодними умовами та ситуація з COVID-19 та пов’язаним із ним карантином призвели до того, що 2020 рік став для багатьох сільгоспвиробників досить критичним, і це змусило аграріїв замислитись над змінами у підходах до своєї діяльності. Ми маємо бути свідомі, що такі «нетипові» з точки зору несприятливих кліматичних умов роки будуть частішати, тому, відповідно, потрібно думати, яким чином наше сільське господарство буде адаптуватися до цих нових умов. Тому що це наше new normal» — зазначає Ольга Трофімцева.
За її словами, наразі критичними для сільського господарства України є питання високого ступеню розораності земель, неоптимальних сівозмін, екстенсивного використання пестицидів та ЗЗР. Значного прогресу в роботі над даними викликами можна досягти за підтримки ЄС та орієнтуючись на Європейський зелений курс (ЄЗК).
«Умови ведення сільського господарства у південних і центральних областях України змінюються швидко і, маємо це розуміти, безповоротно. Ми вже сьогодні це відчуваємо: більше 1 тис. господарств у Одеській області через засуху перебувають на межі банкрутства. Це просто катастрофічно. В такій ситуації нам не потрібно винаходити велосипед, ми можемо деякі речі, що починають працювати в Європейському союзі, просто перейняти та адаптувати до наших реалій, ставши для ЄС стратегічним партнером у побудові кліматично нейтральної соціально-економічної моделі Європи», — наголошує експерт.
Також вона додає, що ЄЗК, а також стратегії ЄС «Від ферми до виделки» та «Збереження біорізноманіття» для України є поштовхом та стимулом для продовження процесів євроінтеграції та досягнення власних цілей у вибудові кліматично адаптованого АПК.
«В ЄЗК поставлені доволі прагматичні й важливі цілі, і я вважаю, що Україні потрібно їх адаптувати до власних потреб, тому що мова йде про забезпечення продовольчої безпеки, про стале та здорове харчування, сталість і кліматичну адаптованість не лише первинного виробництва, але й усіх інших підсекторів АПК», — переконана Ольга Трофімцева.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua