єЧерга необхідна: на ПП для порожніх фур утворилась 15-кілометрова колона

21 лютого 2024, 08:00 678

Ситуація з перетином кордону автомобілями на пункті пропуску «Нижанковичі Мальховіце» українсько-польського кордону наразі критична.

Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

«Зважаючи, що в умовах, коли інші ПП («Устилуг» та «Угринів»), що використовуються для виїзду порожніх вантажівок, заблоковані протестувальниками, і так само блокуються смуги для пустого автотранспорту на інших ПП, «Нижанковичі Мальховіце» лишились єдиним пунктом, де можна виїхати. І оскільки туди поїхали усі бажаючі, утворилась черга, що вже розтягнулась на майже 15 кілометрів», — сказав він.

Сергій Деркач підкреслив, що це саме фізична черга, тому перевізники стоять на дорозі у населених пунктах. Подекуди через них приватники не можуть виїхати на власних автомобілях зі своїх садиб. Люди незадоволені. 

«Такої ситуації не було б, якби у нас була електронна черга. Тому ми офіційно попередили листом польських колег, що серйозно обмірковуємо можливість повернення «єЧерги» на ПП «Нижанковичі Мальховіце», — додав заступник міністра. 

Він також повідомив, що польська сторона звернулась до українського міністерства з проханням скасувати «єЧергу» ще й на ПП «Рава-Руська – Гребенне». 

«Ми читаємо це і розуміємо, що, напевно, наша остання комунікація на кордоні (під час спільного відвідування ПП. — Ред.) не досягла мети. Адже ми пояснили, що система «електронна черга» є дуже важливою для країни, ми показали результат, вона дійсно діє. І вони ніби погодились», — підсумував він.