Яким буде наступний аграрний сезон, на 85% вирішиться весною

24 листопада 2022, 09:45 2071

Складний рік для аграріїв розпочався з літа, оскільки ще минулий сезон закінчували на торішніх запасах. Яким буде наступний аграрний рік, на 85% вирішиться весною 2023 року.

Про це зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час онлайн-дискусії «Огляд економіки у листопаді. Який врожай ми зібрали і що буде наступного року?».  

«Близько половини площ під кукурудзою залишаються незібраними. Висока вологість ускладнює збирання та сушіння врожаю. Це не вперше збирати кукурудзу зимою, але це може зменшити можливість посіяти весною, фізично може не вистачити часу, щоб підготувати поле», — говорить Тарас Висоцький. 

Єдина культура, яка показує стабільну рентабельність, — це озимий ріпак. 

Заступник міністра наголошує, що ніхто не сумнівається в успіхах Збройних сил України, але весняне вікно завжди коротке для посіву. Навіть маючи всі безпекові умови, повністю засіятись  не вийде. 

«Основне завдання для уряду — забезпечити таку ціну на зерно, щоб аграрій міг посіятись весною. Але потрібно не лише мати ресурс, а і розуміти економіку, щоб прийняти рішення про продовження бізнесу», — говорить представник міністерства.