Оптимістичний сценарій, якщо весною буде засіяна половина площ

23 листопада 2022, 13:20 4699

Сподіватись на те, що весною будуть відсіяні хоча б 50% площ — це вже хороший розвиток подій.

«У аграріїв критична ситуація з обіговими коштами, тому я не можу говорити про оптимістичні прогнози на наступний сезон», — зазначив генеральний директор агрохолдингу ІМК Алекс Ліссітса під час онлайн-дискусії «Огляд економіки у листопаді. Який врожай ми зібрали і що буде наступного року?».  

Він також навів приклад, що повна собівартість озимої пшениці за врожайності 6,5 т/га становить 186 $/т. Закупівельні ціни в портах Одеси — 170 $/т непродовольча і 210 $/т продовольча. Враховуючи, що середня врожайність по Україні цього року складала 4-4,5 т/га, це відобразилось на значно зменшених посівах озимої пшениці восени. 

Також Алекс Ліссітса наголосив, що за рахунок різниці курсів валют аграрний сектор 12% від своїх продажів «віддає» державі: «Легальний експортний курc — 36 грн/$, закуповуємо насіння, ЗЗР та інші ресурси за курсом 42 грн/$. Різниця у 12% — це експортний вклад від сільського господарства в економіку держави. До цього ж додається фактор неповернення ПДВ, це ще 14%. Таким чином, аграрний сектор втрачає 25-26% від обороту. А це великі кошти».