Тренд на ріпак: чому українські аграрії зробили на нього ставку

23 листопада 2022, 06:50 1448

Цього року сівбу озимого ріпаку було завершено у повному обсязі, до того ж остаточна площа навіть на 3% перевищила прогнозовані очікування.

Яким видався ріпаковий сезон-2022, і чому збільшилися площі під цією культурою, AgroPortal.ua поцікавився в українських агровиробників.

Сільгоспвиробники зазначають, що ріпак є чудовим попередником: він рано звільняє поле, покращує структуру і родючість ґрунтів, зменшує ризик ерозії, знижує засміченість полів. Крім того, попит на цю культуру серед аграріїв та експортерів постійно зростає. 

propData.content.image
Василь Гамрач, директор ПП «Агропродсервіс Ярчівці» з Тернопільщини

Ріпак сіємо щороку, така у нас сівозміна. Хоч і ЗЗР потребує не менше, ніж інші культури, проте за врожайності 3,5-4 т/га потрібно в 2,5 раза менше складів і логістики ніж, наприклад, для кукурудзи. До того ж ми завжди намагаємось засівати близько 50% площ озимими культурами — ячменем, пшеницею, ріпаком. Цим самим зменшуємо навантаження навесні. Наразі в нас все за планом: погода чудова, ріпак у зиму заходить у відмінному стані, вологи достатньо.

За словами аграрія, згідно підписаного ще до війни контракту, вони вивозять свою продукцію через порт, але, знову ж таки, і тут є логістичні проблеми. Автотранспортом їх не вирішити, адже один рейс до ЄС у чергах на кордоні займає до 10 днів. 

ТОВ «Вінкор-Агро Сівер» на Чернігівщині обробляє 2000 га землі — сіють ріпак, пшеницю, горох, соняшник.

propData.content.image
Євген Руденко, головний агроном ТОВ «Вінкор-Агро Сівер»

Ріпак сіємо вже 4 роки, площі були різні — від 600 до 1000 га. Цього року площу збільшували лише під озимою пшеницею. Ріпак сіяли 10-15 серпня, головне — була волога, і ми отримали дружні сходи. Ріпак відправляємо до країн ЄС за хорошою ціною. Хоча є проблеми з логістикою, маршрут вивезення продукції був удвічі довший.

На Вінниччині у СТОВ «Нива» цього року площу під ріпаком збільшили до 700 га. 

«Можливо, і не сіяли б більше, та були сприятливі погодні умови: пройшли дощі, вологи було багато, і як результат — отримали дружні сходи», — розповідає власник господарства Сергій Царюк.

За його словами, в умовах війни ця культура дуже актуальна та рентабельна. Наразі реалізовують ріпак минулого врожаю за кордон. З логістикою проблем немає, адже мають свій автопарк вантажних автомобілів-зерновозів

propData.content.image
Сергій Царюк, власник СТОВ «Нива»

Щодо добрив, то у нас є відпрацьована схема і весняного, і літнього підживлення, також є схеми захисту ріпаку, тож потрібно буде вибирати препарати. Посіяна велика кількість ріпаку, прийдеться зі шкідниками боротися — тобто певні зміни стануться, але несуттєві. Загалом технологія відпрацьована, ми постійно займаємось ріпаком, для нас це не проблема. Техніки для обробітку вистачає.

У СТОВ «Нива» з перших днів війни й зараз не було і немає фінансових проблем, дефіциту пального чи посівного матеріалу.

«Я як власник і директор підприємства намагаюсь вести бізнес так, щоб у мене постійно все було із запасом, тож все було закуплене ще до війни. Заробітні плати, податки — все виплачується вчасно, без затримок. Тобто ми, наші працівники, пайовики не відчули жодних проблем через війну. Проте загалом із реалізацією продукції ми мали складнощі, але вирішуємо їх, знаходимо нові логістичні маршрути. Все це бізнес, і його потрібно вести у будь-яких умовах», — підсумував Сергій Царюк.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua