Світовий банк: Селяни щороку втрачають до $700 через відсутність ринку землі

23 квітня 2018, 13:45 4540

Українські селяни втрачають до $700 річного доходу через відсутність ринку землі.

Таку думку висловив представник Світового банку Денис Назаров, передає «Власно.Инфо»

«В Україні в середньому людина отримує $50 за пай, в Польщі, наприклад, $200. Це означає, що людина недоотримає $500, $600, $700 на рік. А близько 15 тис. грн, а це половина пенсії на рік», — сказав він.

Експерт вважає, що ринкова вартість землі буде рости після відміни мораторію.

«Зараз один гектар землі на тіньовому ринку складає близько $1 тис. Якщо відмінити мораторій, то ціни зростуть до $3-4 тис. за гектар, але це залежить від того, за якими правилами буде відкритий ринок. Впродовж 3-5 років ціна повинна піднятись, за нашими підрахунками, до $4-5 тис. за гектар. Землі від Полтави і далі, трошки західніше Вінницької області, є найбільш продуктивними. І їх ціна повинна бути більше, ніж на півдні, — приблизно до $6 тис. за гектар» — зауважив Денис Назаров.

За словами експерта, поява ринку землі збільшить рівень підприємництва на селі.

«Проблема розвитку фермерства у тому, що людина не може взяти кредит, для вкладення грошей в садівництво або тваринництво. Через мораторій банк не зможе надати кредит під заставу землі. Відкриття ринку землі надасть поштовх до розвитку підприємництва на селі. Молодь перестане виїжджати, бо буде чим займатись. Це створить нові робочі місця на селі. Оренда, продаж або кредит під заставу землі надасть можливість розвивати в сільській місцевості інший бізнес, окрім аграрного», — запевняє він.


Для довідки: За оцінками експертів Світового банку, відміна мораторію зможе вивести багато грошей з тіні та дасть ріст економіки України від 0,5 до 1,5% росту ВВП щороку.