В українських портах заблоковано понад 20 млн т зерна

22 травня 2022, 09:50 1225

російська федерації заблокувала в українських портах 22 млн т сільськогосподарських культур.

Про це Президент України Володимир Зеленський повідомив під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром Португалії Антоніу Коштою в Києві, повідомляє Укрінформ.

Володимир Зеленський

«росія заблокувала майже всі порти. Усі, скажімо так, морські можливості експорту харчової продукції — нашого зерна, ячменю, соняшнику та іншого... 22 мільйони тонн сьогодні заблоковано російською федерацією».

Окрім того, Зеленський заявив, що росія краде та вивозить українські культури. За його словами, у влади є розуміння, куди постачається крадена продукція. Він уточнив, що робота над цим питанням триває на рівні Міністерства закордонних справ України.

Глава держави наголосив на необхідності розблокувати українські порти для унеможливлення харчової кризи у світі. Зеленський зауважив, що це можна зробити різними шляхами, зокрема військовим. У цьому контексті глава держави поінформував, що звертається до міжнародних партнерів із проханням надати необхідну зброю.

Майже 90 кораблів фактично повні зерна та готові вирушати, але не можуть цього зробити через блокаду.

Facebook // Andrey Sokolov

Державний секретар США Ентоні Блінкен переконаний, росія використовує їжу як зброю в Україні. Про це державний секретар США заявив журналістам під час відвідування Українського інституту Америки в Нью-Йорку. «В різних частинах країни вона буквально блокує доступ до їжі та іншої гуманітарної допомоги. Вона також використовує продовольство як зброю за межами України, перешкоджаючи українським товарам потрапити на міжнародні ринки», — повідомив він.