В Україні розроблять рекомендації з відновлення ґрунтів за рахунок мулу

27 квітня 2023, 19:00 2595

Програма USAID Агро оголосила конкурс на розробку рекомендацій з добування та використання мулу для поліпшення стану сільськогосподарських угідь та відновлення земель, пошкоджених під час воєнних дій.

В Україні налічується до 15 млн га деградованих ґрунтів. Водночас більше 20% земель у країні постраждали від бойових дій і потребують відновлення, говориться у повідомленні проєкту.

Як зазначається, одним із заходів для підвищення родючості ґрунтів та відновлення земель сільськогосподарського призначення може стати застосування природних добрив з унікальним складом — мулу та інших донних відкладень з водойм, зокрема рибогосподарського призначення.

«Таке рішення могло б принести користь не лише аграрній галузі, але й рибогосподарській діяльності та екології. Адже періодично в орендарів ставків виникає необхідність очищати водойми від мулу, оскільки їх накопичення зменшує об'єм води та порушує технологічні процеси, необхідні для вирощування риб», — пояснили спеціалісти.

USAID Агро підкреслила, що донні відкладення можуть допомогти у відновленні земель сільськогосподарського призначення. Проте є багато невирішених юридичних аспектів добування та використання донних відкладень з водних об’єктів. Щоб знайти рішення у цій ситуації, програма оголосила конкурс на розробку рекомендацій з використання мулу.

«Завдання цього конкурсу — проаналізувати ситуацію із добуванням мулу та інших донних відкладень, надати пропозиції щодо законодавчого врегулювання питання очищення рибогосподарських водойм, а також розробити рекомендації для аграріїв та громад із застосування мулу та інших донних відкладень для відновлення родючості деградованих та пошкоджених ґрунтів», — уточнили в проєкті.

Компанії або організації, зацікавлені у конкурсі, повинні повідомити про свій намір надати пропозиції щодо очікуваного контракту, надіславши електронного листа на електронну пошту [email protected] до 16:00 за київським часом 1 травня 2023 року.

Поставити запитання та уточнити інформацію щодо конкурсу можна до 18:00 5 травня 2023 року. Кінцевий термін подання пропозицій — 12 травня 2023 року.

Детальніше про умови конкурсу — за посиланням. У будь-якій кореспонденції щодо цього конкурсу прохання в темі листа вказувати його назву — AGRO RFP-26.