У червні експорт агропродукції автотранспортом зріс на 55%

17 липня 2022, 08:00 1907

У червні автотранспортом було експортовано на 55% більше агропродукції, ніж у травні. Цей вид транспорту ще має потенціал для зростання обсягів.

Про це повідомив аналітик ринку логістики компанії «УкрАгроКонсалт» Максим Харченко.

Він відмічає, що Міністерство інфраструктури до початку серпня планує частково відкрити два пункти пропуску на кордоні з Румунією, що збільшить пропускну здатність кордону.

Щодо залізничних перевезень, то експерт повідомив, що, незважаючи на те, що наявний потенціал перевезення вантажів через західні прикордонні переходи використовується лише на 59%, експорт аграрної продукції активізувався.

«Схоже на те, що залізничні експортні перевезення досягли свого піку, але за злагодженої роботи «Укрзалізниці», країн-сусідів та збільшення потужностей прикордонних зернових терміналів можливе збільшення експортного потенціалу до 1,2-1,3 млн т агропродукції на місяць», — зазначає Максим Харченко.

Він додав, що експорт морським транспортом через незаблоковані порти в червні зріс на 25% в порівнянні з травневим показником. Експерт відмітив, що 35-45% від цього експорту йде транзитом через морський порт Констанца в Румунії. У порту Констанца розпочали експортну перевалку українського зерна у новий спосіб — безпосередньо з дунайських барж, без заходу суден до терміналів. Перевантаження здійснюється у довговодній частині порту та дозволяє значно прискорити процеси і збільшити вантажопотік.