Укрзалізниця має план зі зменшення черг на кордонах. Пріоритетності агро не буде

15 липня 2022, 09:20 1850

АТ «Укрзалізниця» презентувало алгоритм узгодження обсягів перевезень для експортерів з метою зменшення черг на кордонах. Станом на 13 липня черга вагонів у напрямку західного кордону становила 32,4 тис. одиниць. В «Укрзалізниці» планують скоротити цю кількість вдвічі.

Про це повідомив заступник директора департаменту з комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, УЗ погоджуватиме місячний плани навантаження в обсягах, наближених до фактичної передачі вантажів на кордоні за минулий місяць (у розрізі прикордонних переходів/перевізників/окремо для кожної ширини колії 1520/1435 мм/виду перетину кордону (перевантаження або перестановка візків)/наявність вільних потужностей на прикордонних терміналах).

Зазначається, що для зменшення черги в напрямку кордону УЗ обмежить узгодження навантаження перевізникам, які мають чергу з вагонів в напрямку кордону.

Розподіл обмеженої пропускної здатності прикордонного переходу буде виконуватися з урахуванням наступних параметрів/критеріїв: наявність вагонів у черзі на кожного перевізника; фактична передача вантажів через кордон за минулий місяць; наявність вільних потужностей з перевантаження/перестановки на кордоні.

«Окремо деякими експортерами порушувалося питання щодо можливості виділення квот на пріоритетний перетин кордону (для олії, зерна тощо). Наразі пропускна спроможність залізничних переходів справді не відповідає наявному попиту на перевезення вантажів з боку експортерів. На кордоні розгорнулася гостра конкуренція між різними вантажами за можливість перетину кордону. АТ «Укрзалізниця» не має повноважень втручатися в господарську діяльність та регулювати перетин кордону для окремих вантажів. Державним регулюванням має займатися КМУ, Мінекономіки, МІУ та інші ЦОВВи», — наголосив Валерій Ткачов.