USDA прогнозує зниження урожаю та переробки ріпаку в Україні

15 травня 2024, 08:45 947

Світове виробництво ріпаку в 2024/25 році прогнозується на рівні понад 88,34 млн т, це відповідає обсягам попереднього сезону.

Про це йдеться у звіті Міністерства сільського господарства США (USDA) за травень.

«Очікується, що Канада відновить свої позиції найбільшого виробника в світі після того, як Європейський Союз випередив її за останні 3 роки. Очікується, що ЄС зіткнеться з істотним зниженням виробництва ріпаку. Крім того, очікується, що зростання виробництва в Австралії та Бангладеш значною мірою компенсує втрати в Україні та Індії», — прогнозують фахівці. 

Водночас очікується, що світові запаси ріпаку знизяться до 7,8 млн т (-4%), причому Канада та Австралія зменшуватимуть запаси на тлі зростання експорту. 

Світовий експорт зросте до 17,64 млн т (+6%) завдяки збільшенню виробництва в Австралії. Експорт з Канади також збільшиться завдяки зростанню попиту в ЄС через менший врожай. 

«Світовий обсяг переробки ріпаку не зміниться: зростання в Канаді та Бангладеш буде компенсовано зниженням у Китаї, Україні та Великій Британії», — прогнозують аналітики. 

Водночас світове виробництво ріпакового шроту прогнозується на рівні 48,6 млн т — близькому до рекордного показника 2023/24 року.

«Розширення потужностей з переробки в Канаді частково компенсує зниження переробки в Україні. В Україні переробка буде нижчою, оскільки очікується менший врожай у 2024/25 році. Торгівля ріпаковим шротом не змінилася, оскільки збільшення експорту ріпаку з Канади компенсувало зменшення торгівлі ріпаковим шротом з України та Індії», — прогнозують фахівці і додають, що США залишаться найбільшим імпортером ріпакового шроту, який переважно постачається з Канади.

Виробництво ріпакової олії майже не зміниться порівняно з попереднім сезоном і складе 34 млн т,  оскільки Канада продовжить нарощувати виробництво, компенсуючи зниження очікуваного виробництва ріпакової олії в Україні. 

Світова пропозиція ріпакової олії продовжить скорочуватися і складе 7,63 млн т, а запаси зменшаться до 2,83 млн т через зростання промислового та харчового використання. Очікується, що світове споживання ріпакової олії в харчовій промисловості зросте на 3%.