Український хміль забезпечує лише 20% потреби пивоварних компаній

03 вересня 2023, 13:20 2026

За останні 30 років площі вирощування хмелю в Україні зменшилися з майже 7,5 тис. га (1990 р.) до 400 га (2022 р.), тобто у 18,5 разів. Цей обсяг площ забезпечує лише 20% потреби пивоварних компаній у хмелі, решта імпортується.

Про це повідомили учасники круглого столу Комітету з питань аграрної та земельної політики на тему «Актуальні питання законодавчого забезпечення розвитку галузі хмелярства».

Під час заходу наголошувалось, що для галузі потрібно досягнути балансу у використанні вітчизняної хмелесировини та імпортної. Бо наразі лише регіональні пивоварні заводи та частина крафтових пивоварень використовують гранульований хміль вітчизняного виробництва. У результаті такої політики вітчизняні хмелевиробники практично витіснені з українського ринку.

Натомість якість вітчизняної хмелепродукції не поступається іноземній і за своїми показниками відповідає і вітчизняним стандартам, і критеріям, які встановлені Регламентами ЄС.

Значний інтерес до продуктів переробки ароматичного хмелю спостерігається з боку крафтового пивоваріння, яке останнім часом інтенсивно розвивається у багатьох країнах і в Україні також.

За підсумками роботи круглого столу його учасники зазначили, що використання в Україні нових високопродуктивних сортів, інноваційної технології ведення виробництва та кінцевої переробки продукції, забезпечення технікою, добривами, засобами захисту дозволить збільшити обсяги виробництва хмелю та валового збору альфа-кислот з одиниці площі. Завдяки цьому зменшення втрат продукції дасть змогу вітчизняним хмелевиробникам на належному рівні конкурувати з продукцією іноземного виробництва.

Тому стратегія вирішення проблем галузі повинна базуватись на об’єднанні зусиль не лише самих хмелевиробників у напрямі постачання ресурсів та переробки кінцевої продукції, але й співпраці з регіональними пивоварними підприємствами, розширення рекламної діяльності щодо пропозиції продукції на основі кращих вітчизняних сортів.

За умови вирішення нагальних питань Україна матиме можливість поставляти на ринок хміль відмінної якості. Але для цього потрібно зробити ряд дієвих кроків для імплементації права Європейського Союзу до законодавства України у сфері хмелярства.