Україна утримається в лідерах на ринку соняшникового шроту

04 лютого 2023, 08:00 2032

Україна у 2022/23 МР збереже лідируючу позицію на світовому ринку соняшникового шроту, незважаючи на зниження експорту на 11%.

Таку думку висловила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

«За перші чотири місяці поточного сезону Україна експортувала 1454 тис. т соняшникового шроту, перевищивши показник минулого року на 0,5%. Після падіння щомісячних відвантажень до 50-60 тис. т у зв’язку з початком війни росії на території України до завершення минулого сезону експорт відновився до 285 тис. т», — уточнила експерт.

Цього сезону продовжилося зростання відвантажень, вважає вона. Середньомісячний обсяг експорту за перші чотири місяці — 364 тис. т проти торішнього показника за аналогічний період — 362 тис. т.

У структурі експорту відзначається концентрація відвантажень на двох ключових напрямках — Китай та країни ЄС, частка яких збільшилася за рахунок інших напрямків.

«Не можна недооцінювати роль портів у забезпеченні такого рівня експорту. Зерновий коридор зробив свою справу. Відновлення відвантажень соняшникового шроту до Китаю стало можливим у період дії зернового коридору. Територіальна близькість та можливість використання альтернативних шляхів логістики призвели до зростання експорту соняшникового шроту до країн ЄС», — підкреслила Купрєєва.

Експерт також озвучила перспективи 2022/23 МР:

  • можливе уповільнення відвантажень у країни ЄС в наступні місяці сезону, враховуючи високий імпорт соняшнику з України та зростання внутрішньої переробки;
  • Китай, де відзначається відновлення поголів’я свиней, залишається пріоритетним напрямком збуту. Однак зараз перед трейдерами стоїть завдання знову отримати дозвіл та сформувати новий реєстр експортерів соняшникового шроту відповідно до вимог китайського законодавства;
  • ключовою умовою реалізації експортного потенціалу в повному обсязі залишається робота зернового коридору.