Україна і Франція створять метеокластер для допомоги фермерам

31 жовтня 2018, 09:46 2054

Україна і Франція планують створити спільний метеокластер для допомоги фермерам.

Про це за результатами Українсько-Французької міжурядової комісії з економічного співробітництва заявив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко на спільному брифінгу з держсекретарем при міністрі Європи і закордонних справ Франції Жан-Батистом Лемуаном, йдеться в повідомленні урядового порталу.

За його словами, зустріч відкриває новий етап економічного співробітництва між країнами. Серед пріоритетних напрямків — посилення двосторонньої торгівлі та інвестиційного співробітництва, сільське господарство, інфраструктура та транспорт, галузь енергетики, енергоефективності, залучення компаній до активної співпраці в інжиніринговому секторі та комунальному господарстві.

«Дуже цікава домовленість — плануємо створити спільний метеокластер для допомоги фермерам. Мова про залучення новітніх технологій до обробки метеорологічних даних. Це потрібно для отримання більш точних даних про погоду, збільшення врожаю і його захисту, введення системного моніторингу змін клімату та подальшого моделювання», — розповів Зубко.

Для України цікавий досвід залучення французьких компаній до співпраці у сфері АПК.

«Особливо, це стосується розвитку фермерських господарств, співпраці в напрямку тваринництва і молочного господарства. А також ті питання, які стосуються виробництва та сертифікації насіння, що дозволить збільшити експортні можливості вітчизняної агропромислової продукції», — зазначив Зубко.

Також сторони обговорили співпрацю з розвитку і захисту географічних зазначень, зокрема, через програму технічної допомоги Європейського союзу Support to the development of a Geographical Indication System.