Більшість українського бізнесу не знає, як працювати в ЄС

29 березня 2024, 14:55 1075

Джерело фото: aslgate.com

Лише 40% українського бізнесу розуміє, як працювати за правилами євроспільноти.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Європейською асоціацією торгових палат у країнах, що претендують на вступ до ЄС, зокрема в Україні, повідомляє NV.

Як зазначив президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, євроінтеграцію при цьому позитивно очінюють понад 80% опитаних.

За його даними, результати приблизно однакові в Україні, на Західних Балканах, Молдові та Грузії.

Проблема — у низькому рівні освіченості серед представників бізнесу, вважає Чижиков. Як приклад він навів гроші, зарезервовані на підтримку інвестицій в Україну за програмою Ukraine Facility, зокрема на допомогу малим та середнім підприємствам.

«Великий олігархічний бізнес до цих грошей не допустять, добре це чи погано — такі вимоги Європи. А малий і середній бізнес не знають, як працювати з проєктами, як працювати з грошима «в довгу» тощо. Цьому потрібно навчатися. Отже, 40% не знає, як працювати з Євросоюзом, більшість не знає, як брати гроші в ЄБРР, інших українських і міжнародних банках», — констатував глава палати.

Чимало опитаних побоюється регуляторної системи ЄС, жорстких вимог щодо екологічних норм імпорту тощо, зазначив він.

«Ми доволі конкурентоспроможні в деяких галузях. Там, де ми конкурентоспроможні, нас не хочуть бачити. Але для цього є дуже потужні бізнес-організації, об'єднання, ми повинні навчитися працювати з європейськими асоціаціями», — додав Чижиков.