У Польщі наклали рекордний штраф на імпортера українського зерна

05 квітня 2024, 14:22 29310

Торговельна інспекція якості сільськогосподарської та харчової продукції Польщі (IJHARS) наклала рекордний штрафу у розмірі 1,5 млн злотих (близько $380 тис.) за виведення на ринок технічної продукції з України, яка була помаркована як харчова.

Штраф стосується двох партій продукції з України: 3,882 тис. т технічного ріпаку та 7,67 тис. т фуражної пшениці, говориться у повідомленні відомства

Інспекція вказує, що імпортер не лише підробив маркування продукту, перетворивши його з технічного на споживчий, а й змінив країну походження продукції, продавши товар як польський.

Справа перебуває у кримінальному провадженні під наглядом прокуратури Жешува, імпортер має право оскаржити рішення.

У відомстві також зазначили, що протягом останніх кількох місяців через порушення у торгівлі агропродовольчою продукцією, імпортованою з України, органи IJHARS також винесли багато інших адміністративних рішень, які призвели до високих штрафів для несумлінних підприємців, зокрема:

  • 370,65 тис. злотих — штраф, накладений за розміщення на ринку 3,9 тис. т технічної пшениці, проданої для цілей споживання, з одночасною фальсифікацією країни походження з України до Польщі;
  • 100,5 тис. злотих — штраф за розміщення на ринку 108,88 т фуражної пшениці, проданої для споживання;
  • 571 тис. злотих — штраф за розміщення на ринку 2,35 тис. т фуражної пшениці, проданої для споживання; 
  • 63,5 тис. злотих — штраф за перешкоджання перевірці;
  • 16,4 тис. злотих — штраф за розміщення на ринку 53,51 т фуражного ячменю, проданого для споживання;

  • 50 тис. злотих — штраф за розміщення на ринку 107 партій фальсифікованого м’яса птиці (з погляду країни походження — зміна України на Польщу).