Судноплавство в Чорному морі може відновитися восени

27 квітня 2022, 09:20 4396

За найоптимістичнішого сценарію судноплавство в Чорному морі може частково відновитися восени, але тільки якщо буде дотримано багато умов: досягнуто угоди про перемирʼя, забезпечено безпеку судноплавства, розміновано акваторію.

Про це говорить директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк, пише Forbes

«Навіть якщо війна закінчиться завтра, то порти простоюватимуть ще два місяці через міни в акваторії Чорного моря. Для очищення моря потрібні військові тральщики, які йдуть із Босфору. Наразі Туреччина забороняє військовим кораблям ходити в протоці», — каже Сергій Вовк.

Головна вимога для відновлення судноплавства — гарантії про ненапад на судна, що йдуть у/з українських портів. Розблокування портів навряд чи може бути окремою частиною загального регулювання конфлікту. «Ми зможемо працювати, коли наші військові скажуть, що це безпечно. Поки що вони цього не говорять», — наголошує експерт.

Є ще один варіант — супровід вантажного судна спеціальним морським військовим конвоєм та домовленості з двох сторін про гуманітарний коридор для них, розповідає співвласник портового оператора ТІС Андрій Ставніцер. 

«Такий досвід має організація United Nations Shipping Agency у Сомалі, — говорить він. — Ми ведемо переговори та обговорюємо вивіз зерна таким чином». Поки що переговори не увінчалися успіхом, оскільки організація сумнівається у безпеці коридору. 

«Через війну в Україні, за підрахунками ООН, на межі голоду опиниться 400 млн людей, — зазначає Ставніцер. — Якщо є можливість розблокувати море, то нею треба скористатися».