Рада зменшила штрафи для власників вантажу за порушення вагових норм

07 жовтня 2022, 09:21 2195

Верховна Рада України прийняла закон, який пом’якшує відповідальність вантажовідправників за порушення габаритно-вагових норм.

Прийняття законопроєкту «Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо усунення дискримінації вантажовідправника за порушення вимог вагового контролю» (№6222) у другому читанні підтримали 277 нардепів, свідчать дані на сайті парламенту.

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, 29 червня 2021 р. парламент ухвалив закон, яким було встановлено штраф у розмірі 51 тис. грн для вантажовідправника за внесення недостовірних відомостей про масу або габарити вантажу до товарно-транспортної накладної у разі перевищення транспортним засобом, яким перевозиться такий вантаж, визначених законодавством габаритно-вагових норм.

На думку авторів законопроєкту, фіксований розмір штрафу для вантажовідправника порушує його конституційні права, адже для перевізника за порушення габаритно-вагових норм передбачена градація розмірів штрафів (перевищення норм в розмірі 5-10% — штраф 8500 грн, 10-20% — штраф 17000 грн, 20-30% — штраф 34000 грн, понад 30% — штраф 51 000 грн).

Крім того, автори документа вважають несправедливим, що вантажовідправника можуть оштрафувати двічі, якщо вантаж із порушенням норм перевозиться його власним транспортом.

Тому законопроєктом пропонується урівняти розміри штрафів для вантажовідправників та перевізників, заборонити штрафувати вантажовідправника двічі, якщо вантаж перевозить його ж вантажівка, а також заборонити притягнення вантажовідправника до відповідальності за неотримання дозволу на перевезення велигабаритного вантажу, оскільки таку відповідальність має нести лише перевізник.