Повністю зупинити перевезення агропродукції через Польщу неможливо

28 лютого 2024, 12:45 23062

Україна експортує переважну більшість агропродукції оминаючи Польщу, однак є товари, які неможливо везти морем.

Про це у телеефірі заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, повідомляє міністерство у Telegram

«86% агропродукції станом на січень 2024 року експортується морем через порти Одеси та Дунайського регіону. Однак є продукція, яка не може їхати морем, яку потребують, наприклад, німецькі споживачі. Такі продукти як цукор та вівсянка неможливо з Чернігівщини через Одесу і порт у Гамбурзі везти до супермаркету Берліна. Це величезні логістичні витрати», — пояснив він.

Тарас Висоцький зауважив, що таким шляхом доставляється невеликий обсяг агропродукції, однак інших варіантів немає. 

Він підкреслив, що Євросоюз імпортує з України часто менше агропродукції, ніж з інших країн. Зокрема, Бразилія постачає у ЄС значно більше цукру, ніж Україна. 

«Якщо в будь-якому разі ЄС потребує цієї продукції та купує її в інших країн, то чому дискредитують Україну? Ми не витісняємо європейських фермерів, ми конкуруємо з іншими не членами ЄС за доступ до ринку ціною та якістю», — пояснив він. 

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що у Польщі відбулося перекладання відповідальності за проблеми європейських фермерів на Україну.

«Ніхто не говорить про російське зерно, яке надходить на ринок Європи. Чомусь ніхто не бореться із зерном з інших континентів. Розкрутили одну тему, що у всьому винна Україна. Таке розуміння існує на рівні цих протестувальників», — сказав Кулеба в інтерв’ю «Голосу Америки».

Він зазначив, що урядам країн Європи потрібно почати чесно говорити з фермерами про те, що проблема набагато ширша, і не варто в усьому звинувачувати лише Україну.

«Ми не будемо цапами-відбувайлами, які терпітимуть ці нападки. Якщо треба буде діяти жорстко, то ми будемо. І нехай потім не ображаються, що ми виявили характер. Ми далі жорстко захищатимемо свої економічні інтереси», — заявив глава МЗС.

Дипломат наголосив, що уряди Польщі та України працюють над рішенням.

«Цей конфлікт нікому не потрібен, але далі будуть додаткові провокації. Ми розуміємо, що росіяни та їхні агенти нагнітатимуть цю історію, а тому потрібно тримати голову холодною і швидко ухвалювати рішення, які заспокоять ситуацію», — резюмував міністр.