Підвищення ставки акцизного податку на пальне не вплине на ціни

11 червня 2024, 16:27 932

Підвищення ставки акцизного податку на пальне, перший етап якого передбачено законопроєктом з 1 липня, значно не вплине на вартість бензину та дизпалива.

Таку думку висловив експерт з ринку пального Сергій Куюн під час брифінгу «Ринок пального в Україні: чи підвищаться ставки акцизного податку та яких цін варто очікувати?» в Медіацентрі.

«Всі розуміють, що цього року Україна має велику дірку в бюджеті, цифри озвучуються від 200 до 400 млрд грн, тож уряд шукає можливості, щоб заповнити цей фінансовий вакуум. На жаль, це можна зробити тільки коштом внутрішніх резервів, і ці гроші необхідні на потреби оборонного комплексу. Адже кошти, які ми отримуємо від західних партнерів, цільовим чином використовуються лише на гуманітарні потреби. Тому виникла потреба в підвищенні податків, зокрема і на пальне», — зазначає Сергій Куюн.

За його словами, зміни, які запропоновані законопроєктом, в другому півріччі 2024 року дозволять залучити додатково в бюджет України 37 млрд грн акцизу та ПДВ. 

«Згідно із законопроєктом, з 1 липня планується перший етап цього підвищення ставки акцизного податку на пальне. Але це не означає, що буде підвищення цін на пальне. Запропоновано впровадити збільшення податку на бензин 1,5 грн/л, дизпальне — 2 грн/л. Податкова складова підвищується, але цінова ситуація залежатиме від кон'юнктури ринку на момент введення цих податків. Зараз світова ціна на пальне тримається на досить низьких рівнях. Якщо в березні вона була 93 $/барр, то зараз — 80 $/барр», — пояснює експерт.

Він додає, що навіть якщо ці витрати перекласти на поточні ціни, то це незначне підвищення, адже коливання цін в 1,5-2 грн/л є буденними для паливного ринку.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua