Ціна на мед не має опускатися нижче $2/кг

26 квітня 2023, 10:36 4459

Якщо ціна за кілограм меду буде менше двох доларів, то ця справа буде нерентабельною і неприбутковою, багато бджолярів відмовляться від неї.

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначає власник бренду «Папкина Пасіка» з Путивля (Сумська область) Сергій Папка.

Сергій Папка, пасічник з Сумщини

Ми останній рік оптом не здавали, натомість розробили власний бренд «Папкина Пасіка» і продаємо мед та продукти бджільництва вроздріб на території України. Також нашу продукцію скуштували в декількох інших країнах: Польщі, Чехії, Німеччині, Естонії, Швейцарії та навіть Великій Британії, хоч і невеликими партіями, але намагаємось збільшити кількість клієнтів.

У свою чергу пасічник з Полтавщини Андрій Баскевич додає, що свій мед 95% продає оптом у 200-літрових бочках експортеру, який його переробляє і відправляє за кордон.

Андрій Баскевич, пасічник з Полтавщини

Пасічник сам на сьогодні не готовий експортувати мед, оскільки для цього багато чого потрібно. Це і завод із переробки меду, і паперова тяганина, і те, що гроші за проданий мед повертаються не відразу, а через декілька місяців.

Але не виключає, що у майбутньому бджолярі будуть об’єднуватися у кооперативи і формувати експортні партії, адже, за словами Баскевича, ціна в оптовій закупівлі є низькою: «Беруть мед по 60 грн/кг, а дехто по 50-53 грн/кг».

Прогнозувати ціну в 2023 році він не береться, але справедливою оптовою вважає 75-80 грн/кг.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua