Обсяг транзиту українського зерна через країни ЄС не обмежується

19 квітня 2023, 15:34 1376

Транзит української сільськогосподарської продукції через Польщу запрацює в ніч на 21 квітня 2023 року. Обсяги транзитних товарів через цю країну, а також через Угорщину та Словаччину, не обмежуються.

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Він зазначив, що до транзиту своєю територією Польща буде застосовувати додатковий контроль. Про ці заходи вже повідомлено учасників ринку. В разі їх уточнення інформацію буде доведено в робочому порядку.

За словами Сольського, суходолом найбільше української продукції, майже  90%, транспортується транзитом через Румунію, на другому місці Польща — 10%, і найменший транзит здійснюється через Угорщину — близько 5-6% та Словаччину — 1,5%.

Уточнюється, що Польща, Словаччина та Угорщина заборонили імпорт української агропродукції. Заборони на транзит немає. Переговори наразі тривають.

Міністр зазначив, що Мінагрополітики найближчим часом підрахує збитки від заборони імпорту, пише «РБК-Україна».

«Але це очевидно — сотні мільйонів доларів», — сказав він.

Водночас Сольський повідомив, що ситуація динамічно змінюється, тому точні цифри можна назвати лише на якийсь момент, після чого вони втратять актуальність.