Споживчі ціни на продукти харчування у липні 2024 року зменшилися проти попереднього місяця на 0,8%. Востаннє таке зменшення спостерігалося у березні – квітні цього року, однак тоді воно вимірювалося у діапазоні 0,2-0,4%.
Про це повідомляє ННЦ «Інститут аграрної економіки».
«Основним драйвером зменшення споживчих цін на продукти харчування стали ціни на яйця (-11,4%) та овочі (-19,6%). Проте на інші продукти ціни зросли: найбільше — на цукор (+12,1%), олію соняшникову (+2,9%) та фрукти (+1,4%). По інших групах товарів відбулося зростання цін у межах одного відсотка», — зазначив директор ННЦ ІАЕ, академік НААН Юрій Лупенко.
Цього року, зауважив науковець, стрімко дешевшають яйця: -47,6% проти грудня 2023 року. Також зменшилися ціни на овочі (-2,6%), м’ясо та м’ясопродукти (-2,2%).
У річному вимірі, крім названих продуктів, зменшилися споживчі ціни на олію соняшникову (-7,6%) та цукор (-1,9%). Водночас найбільше зростання цін проти липня 2023 року відбулося на масло вершкове (+16,1%) та хліб (+10,1%).
За прогнозними оцінками науковців, найближчими місяцями можна очікувати подальшого зниження споживчих цін на продукти харчування під впливом масового надходження продукції урожаю нинішнього року, передусім овочевої групи. Меншою мірою це стосується хлібної та тваринницької продукції, де ціни на сировину складаються вищі від торішніх, підсумував Юрій Лупенко.