На кордоні з Угорщиною планують побудувати новий вантажний ПП

09 квітня 2024, 18:00 681

Україна та Угорщина погодили відкриття пункту пропуску «Велика Паладь Надьгодош» для легкового транспорту та можливість руху порожніх вантажівок масою понад 7,5 т на пункті пропуску «Лужанка Берегшурань».

Відповідні зміни до угоди між урядами країн щодо контролю прикордонного руху підписали віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та Посол Угорщини в Україні Хеізера Антала, говориться у повідомленні міністерства у Facebook.

«Продовжуємо послідовну роботу із розвитку західного кордону для посилення експортних можливостей та забезпечення швидкого перетину кордону пасажирським транспортом. Підписані зміни до угоди з Угорщиною дозволяють нам розпочати планування проєктних та інфраструктурих робіт для запуску нового пункту пропуску «Велика Паладь Надьгодош» та забезпечення руху порожніх вантажівок на «Лужанці», — сказав віцепрем'єр.

Також, за його словами, розглядається можливість будівництва нового вантажного пункту пропуску «Дийда – Берегдароц», щоб збільшити пропускну здатність українсько-угорського кордону. 

«Паралельно з цим працюємо, щоб розпочати предметні перемовини щодо запровадження спільного митного та прикордонного контролю з Угорщиною. Це дозволить нам пришвидшити контрольні процедури та зменшити час на перетин кордону», — наголосив Олександр Кубраков. 

Після підписання змін до угоди проєкт має бути ратифікований. 

Уточнюється, що з Угорщиною діє 5 автомобільних пунктів пропуску. Пропускати вантажівки масою понад 7,5 т може лише «Чоп Захонь». Туди прямують як завантажені транспортні засоби, так і порожні. Щоденно його перетинає на виїзд з України близько 220 вантажівок.