Таку думку висловив керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев, повідомляє «Інфо-Шувар».
«В 2019 році, за нашою інформацією, фермери планують підняти заробітну плату мінімум на 20%. Одночасно, звичайно, потрібно працювати над продуктивністю плантацій. Це єдиний вихід із доволі складної ситуації на ринку сезонних робочих рук», — сказав він.
В свою чергу, директор плодово-ягідного розсадника «Брусв«яна» Ліліана Дмітрієва вважає, що далеко не всі виробники мають можливість піднімати заробітну плату сезонними працівникам.
«Найвищі ціни сезонним робітникам сьогодні здатні платити українські виробники лохини. У випадку із іншими ягодами, навіть незначне підняття заробітної плати є можливим тільки у випадку підняття відпускних цін на 30%, а це собі зможуть дозволити далеко не всі фермери», — каже Дмітрієва.
Олександр Хорев вважає, що в умовах, коли виробництво зростає швидше, ніж споживання, не варто розраховувати на те, що більші витрати можливо буде компенсувати підняттям відпускної ціни на ягоду.
«Собівартість ягоди — це відповідальність виробників, вони повинні працювати над її зниженням і, відповідно, намагатись вирощувати більше якісної ягоди, яку можна продавати дорожче», — зауважив він.