Із 70 офіційно зареєстрованих індустріальних парків реально працює лише десяток

02 квітня 2024, 08:44 693

Переважна більшість офіційно зареєстрованих в Україні індустріальних парків (ІП) не працює.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Telegram.

«Нині важливо не стільки множити нові індустріальні парки (а з тих більш ніж семи десятків, що вже є, працюючими можна вважати лише близько десятка), а глибоко розібратись у питанні — а що пішло не так за останні чверть століття існування індустріальних парків та технологічних парків?» — написав Гетманцев.

Він зауважив, що не у всіх зареєстрованих індустріальних парків є керуюча компанія.

«Якщо ще не у всіх ІП є навіть керуюча компанія, наявність у них резидентів — взагалі рідкість, а останнє оновлення інформації про діяльність індустріальних парків на сайті Мінекономіки, відповідального за цей напрям, датується вереснем 2023 року — то щось все-таки «йде не так», — додав Гетманцев.

Він зазначив, що останнім часом реєструють усе більше нових індустріальних парків, водночас із держреєстру поступово виключаються інші індустріальні парки, створені у минулому десятиріччі.

Гетманцев нагадав, що закон про індустріальні парки було прийнято ще влітку 2012 року, а правові засади для створення подібних об'єктів були закладені ще 1999 року з прийняттям Закону «Про спеціальний режим інноваційної діяльності технологічних парків (ТП)».

«Тож чверть століття — достатній період, щоб плани і проєкти перетворились на конкретні результати, а роль індустріальних та технологічних парків ми вже могли вимірювати через їх частку у ВВП. На жаль, цього не трапилось», — написав він, зазначивши, що не знає переконливих історій успіху українських ІП, які можна було б ставити за взірець.