Хорватія допоможе Україні з розмінуванням земель

11 жовтня 2023, 10:26 973

Джерело фото: Мінекономіки

Україна та Хорватія підписали міжурядову угоду про співробітництво в сфері розмінування.

Про це говориться у повідомленні Міністерства економіки України.  

Перший віцепрем'єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко після підписання угоди підкреслила, що для держави буде корисним досвід Хорватії в частині організації та модерації розмінування.

«Машини для розмінування хорватського виробництва вже працюють на українських полях, роблячи землю безпечною. Влітку українські та хорватські виробники домовились про локалізацію в Україні виробництва таких машин. Сьогодні ми посилюємо взаємодію. Міжурядова угода про співробітництво в сфері розмінування розпочинає новий етап співпраці урядів, експертів, фахівців у сфері розмінування, виробників обох країн. Співпраці, кінцевою метою якої є очищення території України від мін, забезпечення безпеки українців, відновлення та розвиток нашої держави», — зазначила Юлія Свириденко.

Як підкреслила віцепрем’єр, напрями співпраці, передбачені угодою, є складовими Стратегії протимінної діяльності, над проєктом якої працює Україна. Тому угода — дуже практичний та предметний документ, робота в межах якого розпочнеться негайно.

Угода між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Хорватія про співробітництво в сфері розмінування передбачає співпрацю, зокрема, за наступними  напрямами:

  • заходи нетехнічного та технічного обстеження, розмінування, очищення територій;
  • навчання населення ризикам, пов’язаним з вибухонебезпечними предметами, надання допомоги постраждалим від мін;
  • розробка нормативно-правової бази та стандартних процедур у сфері протимінної діяльності;
  • тренінги для фахівців, обмін досвідом серед експертів, викладачів із підготовки фахівців із розмінування, передача експертних знань і кращих практик;
  • обмін знаннями та досвідом щодо розвитку спроможностей з виробництва засобів захисту, обладнання для пошуку мін та розмінування, у сфері підготовки та сертифікації мінно-пошукових собак;
  • сприяння обміну досвідом з практичного використання обладнання, що використовується у сфері розмінування та ін.